Translate

Februari 09, 2016

BUN LEMBUT INTI DAGING


ASSALAMUALAIKUM...
Cerita semalam bila teringin nak makan roti inti daging tapi kali ini sue buat inti menggunakan bolognese campur mozzarella dan cheddar. Memang sedap dan sue pelbagai kan bentuk mengikut citarasa. Hari ini sue bawa pergi ke sekolah Alhamdulillah habis semua. Insyallah kalau berkesempatan nak buat lagi dan letak inti lain pula. Doh nya pula sue buat ikut suka sengaja nak mencuba dan mencari ilham untuk memenuhi citarasa tekak. Syukur dan lembut sangat..


BUN LEMBUT INTI DAGING
Resepi: Sue Norrman



Bahan-bahan
Untuk doh
300g tepung roti
1 sdt instant yis
1/2 sdt serbuk penaik/ baking powder
2 sdm tepung susu
2 sdm gula kaster
1/2 sdt garam
1 biji telur gred c - pukul hancur
11/2 sdm plain yogurt
1 sdm whipping krim/ krim putar
150ml(+-) air sejuk dari peti sejuk
2 sdm mentega/ marjerin*

Sapuan
1 biji telur - pukul hancur dan campur sedikit air.
Sedikit bijan dan oregano.

Cara
1) Satukan semua bahan kecuali (*) dan uli hingga sebati dan rata.
2) Kemudian masukkan yang bertanda (*) dan uli lagi sehingga lembut dan elastik.
3) Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda dalam 30-40 minit. Bila doh dah naik, tumbuk doh untuk membuang angin.
4) Timbang setiap doh pada berat mengikut citarasa sendiri. Bulat-bulatkan dan rehatkan seketika dalam 10 minit.
(Sapu sedikit minyak pada tapak tangan supaya mudah rounding)
5) Masukkan inti serta cheese dan bulatkan lagi. Letak dalam loyang dan rehatkan lagi sehingga naik sepenuhnya. Anggaran 40-1 jam.
6) Sapu dengan telur dan tabur bijan serta oregano kering dan boleh lah dibakar pada suhu 170-175 degrees selama 20-30 minit. Bergantung pada oven masing-masing. 5 minit terakhir bakar menggunakan api atas dan bawah.


INTI BOLOGNESE DAN MOZZARELLA DISINI
Mozzarella dan cheddar parut secukupnya



SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...