Kalau kita pasal sos semua nak di cuba.Tapi sos ni menjadi favourite sos Sue. Sue olah sendiri dari resepi asal yang suami Sue ajar. Alhamdulillah sos ni memang memadai untuk tekak Sue dan suami. Suami pun bagi komen yang menmbuat kita senyum memanjang. Sos ni Sue guna untuk apa-apa masakan yang serasi di makan bersama. Lebih-lebih lagi untuk Pai yang berasaskan seafood, cheese dan meat.
BROWN SOS (Gravy)
Oleh: Sue Norrman
Mentega lepas masak meatball. Kalau tak ada skip kan.
2 cwn stok ayam
1 sdm kicap cair
1 ketul kiub ayam
1/3 serbuk lada hitam
Kicap pekat sedikit untuk menambahkan warna
Kicap pekat sedikit untuk menambahkan warna
Garam dan gula - untuk tambahan kalau tak cukup rasa.
2 cwn whipping/double cream*
1 sdm tepung kentang/jagung*- bancuh dengan sedikit air
Cara:-
1) Satukan bahan kecuali yang bertanda(*) dan masak atas api sederhana hingga mendidih.
2) Masukkan yang bertanda (*) Krim dahulu dan sebatikan dan baru masukkan (*) bancuhan tepung.
3) Didihkan lagi dalam seminit dan tutup api. Kuah jangan terlalu pekat atau cair.
P/S:- Kalau kuah cair masukkan lagi sedikit bancuhan tepung dan kalau terlalu pekat masukkan sedikit krim.
KRAM