Translate

Januari 14, 2016

PIZZA TUNA SEDAP


Alhamdulillah.. Minggu pertama sessi sekolah banyak kertas kerja yang harus dibuat. Rasa blurr je otak mana tidaknya cuti hampir sebulan tak de trainning nak menulis dalam swedish. Bila dah masuk kelas kena buat essey ya ampun terlunggang langgang gramatik entah apa yang kita tulis.
Sedih la bila paper di kembalikan tengok merah je selepas correction.
Bukan sue sorang majoriti dalam kelas pun sama hihihi.. Itulah kalau kita lalai dan ambil mudah konon rasa dah pandai. Sekadar pandai bercakap buat apakan? 
Syukur juga sekurang-kurangkan kita boleh bawa dan bercakap dalam bahasa ibunda mereka. Step pertama yang harus untuk melangkah seterusnya...
Panjang pula mukadimah pagi ni ye.. Kita pun kesuntukan masa kalau minggu bekerja ni apapun sue mengambil kesempatan seketika untuk entri. Homemade pizza yang sue buat semalam untuk dinner kita. 
Sejujurnyanya resepi yang amat mudah dah doh yang  sedap. Sebenarnya untuk doh tak perlulah nak direhatkah lama dan mengembang tapi sekurang-kurangkan 20 minit pun dah memadai.
Kali ni sue rehatkan doh cuma 20 minit memandangkan kita uli pun balik sekolah dan perut lapar teramat so tak dapat tunggu lama. bahan lainnya sue guna apa yang ada dalam peti sejuk je. Resepi doh pizza ala arab sue guna resepi yang sedia ada dan sue tulis sekali lagi untuk memudahkan..Jom..

Resepi yang sedia ada DISINI

PIZZA TUNA
Resepi: Sue Norrman

Bahan Doh
Dapat dalam 4 keping kalau saiz 8 inci
250g tepung roti
1/2 sdm gula
1 sdt garam
1/3 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdt baking powder
140ml air sejuk ais
1/2 sdm marjerin 

(A)
1/4 biji bawang besar - hiris halus/ cincang- ikut suka
1 sdt oregano
2 sdm minyak zaitun

Cara
1) Tumis bahan A sehingga bawang layu dan kuning. Tutup api.
2) Masukan bahan doh kedalam mixer atau bread maker dan tuang bahan tumis tadi dan uli hingga elastik.
3) Biarkan doh naik 2 kali ganda dan tumbuk buang angin.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
4) Bahagi kepada 3-4 dan bulat-bulatkan. Tabur tepung di atas doh dan bolehlah di giling, cucuk dengan garpu dan dan rehatkan 5 minit.
5) Sapu sos pizza, tabur bahan-bahan  beserta mozzarella cheese. Bakar 20-25 minit. 5 minit terakhir api atas bawah sehingga cheese cair dan doh keperangan.


TOPPING
Bahan-bahan
1 tin tuna (yang jenis air jgn minyak ye)
50-100g udang halus- rebus dahulu, tos kering
1 tin kecil nanas - ptong segi 3 Cili benggala - secukupnya
Mozzarella cheese secukupnya
Oregano kering sedikit


SOS PIZZA
Bahan-bahan
2 sdm tomato puree
2 sdm sos tomato
1-2 sdt gula
Sedikit garam 
1 sdm minyak zaitun

Cara
Tumis kesemua bahan sos sehingga pecah minyak menggunaka api kecil. 
Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...