Translate

Julai 13, 2015

FILLET IKAN DAN SOS TELUR BERKRIM


Alhamdulillah.. Lauk Iftar semalam #Ramadhan25. Masih sendirian dan berbuka ala kadar je. Rasanya lama juga tak masak nasi. Bila nak masak terfikir pulak nak makan yang lain. Masak yang simple dan tak banyak kerja. Nak makan banyak memang tak dapat bertambah. Kenyang air kot. Semalam Sue masak fillet ikan je. Rasanya ikan RÖDSPETTA tak de di tempat kita. Isinya sedap dan jenis ikan nipis. Memang sesuai untuk buat fillet. Kadang Sue guna ikan kod untuk fillet atau fish ball. Boleh ajer guna mana-mana ikan yang sesuai kan asalanya sedap. Resepi Sue simple je dan Sue tak goreng fillet nya sekadar masak dengan butter guna non stik. Kita boleh pelbagai kan sos nya kan tapi nafsu puasa ni memang nak makan semuanya. Kalau nak cuba cara mudah boleh lah mencuba.. Jommmm..

FILLET IKAN
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

(A)
3-4 keping ikan yang dah di potong jadi fillet
1sdm lemon jus
Garam dan lada secukupnya

(B)
1-2 biji telur - pukul hancur saja
120g tepung gandum
120g serbuk roti
Mentega secukupnya

Cara
1) Gaul sebati bahan A.
2) Letakan bahan B dalam mangkuk berasingan
3) Kemudian masukan ikan ke dalam tepung, sebatikan. Celup dalam telur pula,angkat dan masukan ke dalam serbuk roti tadi.
4) Ulang step yang sama sampai habis.
5) Panaskan pan dan masukan mentega. Biarkan cair dan masukan fillet tadi. Guna api kecil dan balik-balikkan hingga masak.
(Pastikan mentega cukup untuk menggoreng fillet)



SOS TELUR BERKRIM
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
4 biji telur - di rebus dan potong dadu kecil
11/2 sdm tepung gandum
200ml susu segar
200ml krim putar/double krim
3 biji bawang holland/bombay
2 sdm mentega
Garam, lada hitam kasar dan gula secukup rasa
Daun bawang secukupnya

Cara
1) Panaskan mentega dan tumis bawang hingga kuning. Taburkan tepung gandum dan kuar sebati.
2) Masukan susu dan perasa secukupnya. Bila dan mendidih baru masukan krim. Kuar sebati masukan telur.
3) Tabur daun bawang bila nak makan atau boleh masukan sekali dalam sos juga boleh tambah sayur sampingan atau salad.


SELAMAT MENCUBA!




KRAM

GRANOLA BARS TERBAIK


Nak intro sikit.. Rugi kalau tak buat. Untuk hidangan hari raya dan kudapan memang terbaik. Kanak-kanak pun suka. Resepi ni Sue dapat dari adik. Sabtu lepas Sue telefon mak di Kuching, biasalah dah nak raya banyak ceritanya. Tanya itu dan ini juga persiapan macamana kan. Berkesempatan bercakap dengan adik tu yang dapat resepi..hihihi. Dia dah buat siap-siap dari rumah sebelum terbang beraya d Kuching. Adik dan kakak Sue kalau raya memang ambil tempahan kek. Biasa kek lapis jadi tambatan di hati manakala adik Sue pula di jual dengan kawan-kawan pejabat ipar dia dan jiran. Dia duk d bangi so kalau musim perayaan memang dia busy memanjang buat kek lapis. Tahun ni dia tambah lagi satu tuk kawan-kawan yang pernah makan granola bars yang dia buat. Sini Sue panjangkan resepinya atas persetujuan adik. Alhamdulillah.. Rugi kalau tak mencuba. Boleh potong kecil dan nipiskan sedikit kalau tak nak tebal. Resepi yang ringkas dan bahan-bahan pun senang nak dapat. Lumayan juga hasilnya kalau kita buat nipis tapi Sue buat untuk setenhan adunan je. Insyallah habis nanti kita buat banyak. Resepi nya mai kita tengok..

GRANOLA BARS TERBAIK
Resepi: Norliza (Adik)
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
200g mentega
300g rolled oats - di goreng tanpa minyak hingga kekuningan
100g nestum
100g gula perang(brown sugar)
40g sliced almonds*
60g isi kuaci*
40g sliced nuts*
40g isi kuasi(labu)*
120g golden syrup
60g kismis hitam
Bijan putih dan hitam secukupnya

Caranya
1) Bakar sekejap yang bertanda (*) hingga kekuningan. Ketepikan.
2) Panaskan oven suhu 180C api atas bawah
3) Cairkan mentega, guna api kecil dan masukan rolled oats, kuar sebati.
4) Kemudian masukan bahan-bahan lain mengikut turutan satu persatu hingga habis kesemuanya dan sebati.
5) Masukan ke dalam loyang yang sudah dilapik dengan baking paper, tekan-tekankan supaya padah dan rata.
6) Masukan ke dalam oven dan bakar kurang lebih dalam 15-20 minits. Jangan terlalu kuning takut pahit. Cukup bila kecoklatan dan keluarkan.(Bila dah cukup masak akan nampak kismis mengelembung) dan tekan padat lagi.
7) Biarkan suam baru di potong.
8) amasukan ke dalam bekas kedap udara.

P/s👉🏾 Jangan dipotong ketika masih panas kerana ianya akan hancur.

SELAMAT MENCUBA!



KRAM




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...