Translate

Januari 30, 2016

KARI KAMBING KAW TANPA SANTAN


ALHAMDULILLAH..
Berkesempatan masak kari kambing malam tadi cicah dengan tea bread yang sue buat petang semalam. Kita makan sendiri kari ni pasal terlajak pedas so cik abe tak dapat makan. 
Sekali sekala ok juga makan kambing ni tapi lepas makan kepala ting tong dibuatnya. Mungkin kolestrol tinggi kot.
 Tak apa lah kita rehat seketika nanti kalau betul-betul craving baru masak lagi.
Plan sebenarnya sue nak buat serunding tapi beralih arah pula. Tetiba nak makan kari bila cik abe minta buatkan roti. Begitulah itu dah menjadi kebiasaan tak hairan pun. 
Yang penting ianya tak terbuang dan membazir kan? Resepi yang mudah tanpa santan ala mamak dan lagi sedap bila makan keesokan harinya...Insyallah bau tak hanyir walaupun ianya tidak direbus terlebih dahulu.


KARI KAMBING KAW TANPA SANTAN
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
1/2 kg daging kambing - potong ikut jalur dan jangan melawan alur nanti lambat masak. Beli yang tidak banyak lemak.
( Rendam dengan air tepung gandum dan air asam jawa dalam 1 jam. Kemudian cuci bersih dan toskan)
1/2 sdt serbuk kunyit
Sedikit garam
*Gaul rata bahan bersama daging dan ketepikan*


(A)
5 kuntum cengkih 
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang sedang kulit kayu manis
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
1/2 biji bawang bombang -hiris nipis
1/2 biji bawang besar - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris nipis
2 tangkai daun lari
1 sdm cili giling


(C) Kisar halus
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras
Sedikit lengkuas

(D)
4 sdm serbuk kari daging babas
2 sdt serbuk kurma babas
1 ketul kiub lembu

 (E)
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
3 biji kentang - potong dadu (Kalau suka)
2 biji tomato  - belah  4

Cara
1) Tumis bahan A sehingga naik bau dan masukkan bahan B. Tumis lagi sehingga kuning dan cili giling pecah minyak.
2) Kemudian masukkan bahan C, tumis lagi sehinnga bawang layu dan cukup masak.
3) Masukkan daging kambing yang telah di perap dengan serbuk kunyit dan masak sehingga mengeluarkan air dengan api sederhana
4) Bila daging dah separuh masak masukkan bahan D dan kacau sebati. Jika terlalu kering masukan sedikit air dan biarkan ianya masak hingga daging empuk. Kacau selalu takut kuah mengering dan hangus. 
5) Tambah air lagi jika perlu dan akhir sekali masukkan bahan E dan biarkan mendidih sehingga masak sepenuhnya. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

P/S:- Masukkan air sedikit-sedikit supaya tidak terlalu cair. 

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


WHOHEMEAL MINI TEA BREAD


HAI SEMUA..
Semalam sue buatkan mini wholemeal tea bread untuk dinner kami. Katanya nak tukar selera hihi.. Kita lagi suka tak payah masak LOL. Kebiasaan makan roti begini cheese memang tak akan ketinggalan.
 Pagi, petang atau malam kalau ada roti memang pasti ada je muka cik cheese ni. Alhamdulillah walaupun dinner yang simple tapi kenyang kalau dah 5-6 biji duk makan sorang.
 Sue Tak makan lagi pasalnya tengah tunggu kari kambing masak. Kata tak masak tapi tandus juga bila siangnya berangan nak makan kari cicah dengan roti. Roti ni sue buat ikut resepi sendiri je dan tak menggunakna telur (kehabisan telur sebenarnya huhu) Jom cuba..


WHOLEMEAL MINI TEA BREAD
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
200g tepung roti
50g wholemeal flour
1/2 sdt garam
1 sdt gula
1 sdm madu
1/2 sdt bread improver
1/2 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdm minyak zaitun/ masak
1 sdt shortening
190g (+/-)  air sejuk petiais

Cara
1) Masukan bahan kering kedalam mixer atau bread maker dan diikuti cecair . Uli hingga lembut dan elastik anggaran 30 minit.
2) Tutup dengan tuala lembab dan biarkan rehat dan naik 2 kali ganda.
3) Tumbuk doh untuk membuang angin. Tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan uli lagi doh dengan tepung supaya ianya tidak melekat.
4) Giling doh menjadi rectangular dan terap dengan cawan saiz sedang. Jangan giling terlalu nipis ye!
5) Buat sehingga doh habis dan letak ke dalam dulang pembakar yang telah di tabur sedikit tepung.
6) Cucuk dengan garpu permukaan doh yang telah diterap tadi dan rehatkan lagi sehingga naik dua kali ganda.
*Panaskan ketuhar pada suhu 170-180 degrees*
7) Bakar selama 20-25 minit dengan menggunakan api bawah sehingga keperangan. 5 minit terakhir gunakan api atas bawah.
Bergantung pada oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Januari 29, 2016

KEK PANDAN EKSPERIMEN YANG SANGAT SEDAP


SELAMAT PAGI..
Syukur Alhamdulillah dan kek eksperimen menjadi dengan gebunya. Saja nak mencuba dan tengok hasilnya bagaimana dan ternyata ianya sedap sekali. Tanpa menggunakan mentega dan pengasingan putih dan kuning telur, 
Sue guna sebiji telur terus cuma mengambil sedikit masa untuk menjadikan telur dan gula kembang dan putih gebu.
Teksturnya seakan kek chiffon dan rasanya lemak yang menjadikan sedikit  kelainan. Manakala santannya sue masak sehingga mendidih untuk mengeluarkan sedikit minyak sebagai pengganti mentega. Kejadian yang sangat memuas hati dan sedap sangat lebih lagi digandingkan bersama air teh kosong.  Nak cuba? Jom tengok resepi..


KEK PANDAN SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
250g telur - anggaran 4-5 biji kalau telur gred A
200g gula kaster (boleh kurangkan sebab sini gulanya tidak manis macam gula tebu)
1/3 gula vanilla
*Kalau guna esen vanilla letak 2 sdt tapi jangan dipukul bersama telur. Letak kemudian bersama dengan santan.*

(B)
150g tepung kek - ayak
180g santan (jangan terlalu pekat) - masak sehingga mendidih dan timbang menjadi 150g.
2 sdt pandan paste

*Panaskan ketuhar pada suhu 170-180 degrees*
1) Pukul bahan A sehingga putih gebu selama 15 minit (high speed).
2) Kemudian masukan tepung berselang seli dengan santan, esen vanilla, pandan paste dan di akhiri dengan tepung.
3) Pukul perlahan sehingga sebati dan rata.
4) Sapu sedikit mentega pada loyang dan tabur tepung. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar selama 35-40 minit bergantung pada oven masing-masing dan 5 minit terakhir guna api atas bawah sehingga atad keperangan.

 *Untuk mempastikan ianya sudah masak ke belum cucuk dengan penyucuk satay dan kalau ianya tidak melekat dan licin bererti kek sudah masak. Keluarkan terus dari oven dan terbalikan kek diatas radai untuk mengeluar wap panas. Caranya sama macam membuat kek chiffon atau kek span*.

SELAMAT MENCUBA!

TUMIS KERING TAUGE DAN KACANG PANJANG


ASSALAMMUALAIKUM..
Ini pun cerita semalam makan bersama kari asam ikan salmon. Sue masak untuk cukup makan sendiri pasal suami dah awal pergi kerja dan bila dah campur keduanya jadi banyak juga. Selebihnya sue buat ratah je dan malam sue tidak makan dan kenyang hihihi..
Sayur yang mudah untuk dimasak dan tidak mengambil masa yang lama untuk menumis. Semua boleh masak ni tapi sue nak share juga.


TUMIS KERING TAUGE DAN KACANG PANJANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 mangkuk sedang tauge - cuci bersih dan toskan
5-6 batang kacang panjang - hiris rencong
1 batang kecil lobak merah - potong halus sebesar batang mancis

 Bahan tumis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih 
1 biji cili merah - buang biji dan hiris halus
Minyak secukupnya untuk menumis

(A)
1/2 sdt sos ikan
Serbuk perasa secukupnya 

Cara
1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga kuning dan masukan sayur kacang panjang dan lobak merah. 
2) Tumis dalam 2-3 minit dan masukkan tauge serta bahan A. Kacau rata dan tutup api. Jangan tumis terlalu lama nanti tauge terlebih masak menjadi layu.

SELAMAT MENCUBA!

KARI ASAM IKAN SALMON SEDAP


ALHAMDULILLAH...
Semalam sebelum pergi sekolah sue masak awal craving punya pasal. Lama rasanya tak makan kari asam dan kebetulan ikan salmon pun ada so kita terus on je hihi.. Bila dah makan terpaksa kontrol nafsu dari terus hanyut bertambah nasi. Makan panas-panas wallah tak sedar dah siapa lalu. Kari asam merupakan salah satu kegemaran sue lebih lagi kalau menggunakan udang galah dan kuah kaw-kaw gitu hmmmm lagi sedap! 

KARI ASAM IKAN SALMON
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
4-5 hiris ikan salmon
Garam dan serbuk kunyit sedikit.

(B)
1-2 sdm cili giling - terpulang kalau tak nak pedas kurangkan
Belacan sedikit
1 sdm serbuk kari ikan (Babas) 
1 tangkai daun kari
Minyak secukupnya untuk menumis

(C) Kisar halus
5 biji bawang merah
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai - hiris halus terlebis dahulu
2 biji buah keras - rendam dahulu
Halia dan lengkuas - anggaran 1/2 inci setiap satu

(D)
1000ml (+/-)  air putih
2-3 biji tomato - belah 4 (sue guna cherry tomato)*
Kacang bendi secukupnya - agak-agak ye.*
2 keping kecil asam gelugur
Garam dan serbuk perasa secukupnya
1 sdt gula 

Cara
1) Bahan A - Sebatikan rata dan goreng sekejap hingga kering luarannya. Jangan terlalu lama nanti hancur. Inaya untuk menggelak cepat hancur bila dan dimasuk kedalm kuah nanti. Ketepikan.
2)  Bahan B - Panaskan minyak kedalam kuali atau periuk dengan api sederhana tumis cili terlebih dahulu sehingga pecah minyak dan masukan belacan dan selebihnya. Tumis lagi dalam 5 minit dan masukkan bahan C yang telah dikisar tadi. 
3) Kacau sebati dan sehingga bahan pecah minyak. Pastikan minyak secukupnya supaya bawang cepat masak dan asam pedas kelihatan cantik.
4) Bila bahan dan cukup masak masukan bahan D kecuali yang bertanda (*) dan biarkan ianya mendidih sekejap. Rasakan kuah masam masin dan secukupnya baru masukkan yang bertanda (*) dan ikan yang telah digoreng tadi. Biarkan mendidih seketika dan tutup api.
5) Sedia untuk di hidangkan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM





Januari 28, 2016

HUNGARIAN BEEF GOULASH


SALAM SEJAHTERA...
Pagi ni sue terlajak tidur selepas subuh dan terbangun tengok jam dah 6.15am. Semalam balik rumah lewat dan penat banyak kerja yang harus diselesaikan. Tidur pun lewat mana tidaknya.
 Walaupun penat tapi kita tetap masak dan semalam sue masak goulash yang biasa sue buat. Tapi rasanya lebih sedap dari stew dan kita makan dengan roti saja. Kalau nak makan dengan nasi pun ok juga rasa tetap sama hihi..
Untuk memudahkan kerja Sue guna pressure cooker saja dan daging cepat empuk. Kalau nak guna kaedah slow cooker pun boleh tapi kita nak menjimatkan masa.


HUNGARIAN BEEF GOULASH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500g daging batang pinang atau daging yang tidak banyak lemak - cuci dan potong dadu
1 biji bawang besar - cincang halus
1 sdm mentega
2 sdm minyak zaitun/ masak

(B)
2 sdt serbuk paprika
1/2 sdt cayenne pepper
4-5 sdm tomato puree
2 biji tomato - cincang halus
1/2 sdt mixed spice
1 sdt lada hitam biji
2 ulas bawang putih -  tumbuk halus

(C)
700-1000ml air
1 helai daun bay
2 ketul kiub daging atau ayam
Garam secukup rasa
1-2 sdt gula pasir

(D)
Cili benggala secukupnya - potong dadu
(Terpulang nak guna warna apa)
1 batang lobak merah saiz sedang - potong dadu 
2 biji kentang saiz sedang - potong dadu


Cara
1) Bahan A - Panas minyak dan mentega dengan api sederhana kemudian masukan bawang dan tumis hingga bawang layu. Masukkan daging, kacau sehingga daging bertukar warna dan menggeluarkan air. 
2) Masukkan bahan B dan kacau rata. Biarkan ianya masak selama 5 minit dan masukan bahan C.
3) Biarkan ianya mereneh sehingga daging empuk dalam 20-25 minit (bergantung pada jenis daging) dan masukan bahan D.
4) Kacau rata dan masak lagi 10-15 minit sehingga kentang dan lobak merah empuk. Tutup api dan sedia untuk di sajikan.

P/S:- Kalau menggunakan pressure cooker, tumis terus menggunakan periuknya dan ikut step yang sama sehingga bahan B. Bahan C dan D boleh masukkan sekali tutup terus masak selama 30-35 minit sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Januari 27, 2016

IKAN SALMON BERSAMA AVOCADO DAN MANGO SALSA


SELAMAT PAGI SEMUA..
Alhamdulillah sekarang cuaca disini beransur positif tidak macam minggu lepas. Harap-harap tidak turun salji lagi. Seperti biasa menu yang simple ala western untuk dinner kami semalam. 
Kalau dulu tidak makan nasi memang tidak sah tapi sekarang bila duk asyik masak western perut pun serasi. Seminggu 1-2 kali je masak nasi dan selainnya kentang lah jawabnya. nak masak lebih rasa tak larat pasal balik sekolah dah lewat masak apa yg mudah je. 
Kebiasaan ikan salmon ni sue grill dalam pan je dan semalam sayang tengok mangga dan avocado dah berkerut kulitnya dalam peti sejuk. Kita buat salsa je untukmpendamping dengan salmon. Wallah.. sedap! Nak mencuba jom kita tengok resepi..

IKAN SALMON BERSAMA AVOCADO DAN MANGO SALSA
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 keping ikan salmon (fillet)
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar
Sedikit kosher salt
Minyak zaitun secukupnya

Cara
1) Panaskan minyak zaitun dengan menggunakan api sederhana dan masukan ikan salmon.
2) Tabur lada hitam dan garam. Biarkan ianya masak seketika sehingga ianya tidak melekat.
3) Kemudian balikkan lagi supaya permukaan ikan masa serata. Biarkan keperangan dan angkat.
*Jangan masak terlalu lama nanti tekstur isi ikan menggeras. anggaran masak dalam 10-15 minit bergantung pada saiz ikan. Kalau nak cepat tutup pan supaya wap tidak keluar dan ianya cepat masak.*


AVOCADO DAN MANGO SALSA
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1-2 biji tomato - kisar kasar dan jangan tambar air.
1/2 biji avocado - potong dadu kecil/ cincang
1/2 cawan manga yang telah di cincang/ dadu kecil
1 biji cili merah - buang biji dan cincang
1/2 sdt parytan kulit lemon
1-2 sdm daun ketumbar - cincang halus 
1-2 sdm jus lemon - terpulang kalau nak masam tambah lebih
2 biji bawang merah - cincang halus
Sedikit lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
3-4 sdm minyak zaitun

Cara
Satukan semua bahan sehingga sebati. Rasakan masam dan masin serta manis sedikit secukupnya. Sedia untuk di sajikan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Januari 26, 2016

SALAD TELUR DAN AYAM


ASSALAMMUALAIKUM...
Semoga semuanya ceria-ceria selalu dan seperti biasa rutin kita tiap pagi entri resepi hihi.. Resepi yang paling mudah untuk dibuat dan semalam dinner kami cuma salad sahaja. Pada penggemar salad cuba cuba cara begini dan pasti ianya mengenyangkan.

SALAD TELUR DAN AYAM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 Biji kentang - kupas kulit dan potong dadu saiz sedang
(rebus 3/4 masak dan toskan) 
2 sdm minyak zaitun

(B)
1-2 ketul isi dada ayam - potong dadu kecil
1/2 sdt serbuk paprika
1/2 -1 sdt serbuk kari ayam/daging
1/2 sdt serbuk jintan putih
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit daun thye kering
Garam dan gula secukup rasa
3 sdm minyak zaitun

Bahan sampingan
2-3 biji telur ayam - rebus masak*
Daun salad secukupnya
Cherry tomato - belah 2 atau 4 terpulang
1 biji epal - potong dadu
Cili benggala - potong dadu kecil (terpulang nak guna warna apa)
Jagung manis (ligo) - secukupnya
Scallion/ daun bawang secukupnya - potong halus*
1/2 biji lemon - ambil jusnya*
Oregano kering secukupnya*

Cara
1) Goreng sehingga kekuningan bahan A dan ketepikan sehingga sejuk.
2) Sebatikan bahan B dan perap seketika anggaran 10 minit dan goreng sehingga ayam masak. Tak payah tambah minyak kerana minyak sudah di perap bersama tadi dan terus goreng dengan api sederhana. Jangan tambah air ye!
3) Bila ayam dah masak/ garing angkat dan letak atas tisu dapur supaya serap minyak dan ketepikan biar sejuk.
4) Satukan bahan sampingan kedalam mangkuk besar kecuali yang bertanda (*) dan gaul rata. Masuk bahan yang telah di goreng tadi dan gaul lagi.
5) Akhir sekali masukan yang bertanda (*) dan susun telur di atasnya serta tabur oregano. Sedia untuk disajikan.

SELAMAT MENCUBA!


 
 

Januari 25, 2016

FILLET IKAN BERSAMA SOS REMOULADE


Salam sejahtera semua!
Tidak terasa begitu cepat masa berlalu dan minggu ini merupakan minggu terakhir bulan Januari. Pejam celik nanti dah ke penghujung tahun. Semalam sue masak lewat untuk makan tengahari jadinya lunch terus dinner. Resepi yang mudah dan sue menggunakan flat fish fille yang memang sedia ada jual frozen cuma coating kena kita buat sendiri. Nak sos yang memang sedap untuk fish fillet mai kita tengok resepinya...

FILLET IKAN BERSAMA SOS REMOULADE
Resepi: Sue Norrman

FILLET IKAN
Bahan-bahan
(A)
2-3 keping fillet ikan - sue guna ikan FLUNDRA
Sedikt garam dan lada sulah

 (B) 
1 biji telur -pukul hancur
2-3 sdm tepung gandum
Sedikit serbuk paprika
1/2 sdm tepung jagung/ beras
Serbuk roti secukupnya untuk membalut ikan 

(C)
2 sdm mentega/ marjerin
1-2 sdm minyak masak

Cara
1) Satukan bahan A dan ratakan. perap seketika dalam 10-15 minit.
2) Bahan B -  Satukan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk paprika. Kemudian ambil sekeping fillet ikan dan gelek rata ke dalam tepung. masukan lagi kedalam telur dan akhir sekali ratakan/ gelek ke dalam serbuk roti. Buat sampai habis.
3) Panaskan bahan C ke dalam non stik pan dan goreng sehingga masak dan keperangan.
4) Angkat dan letak ke atas kitchen towel/ tisu dapur supaya minyak serap.
5) Hidang bersama salad dan sos ikan.


REMOULADE SOS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
200g plain yogurt
2 sdt mayonis
1 sdt mustard
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Pickled cucumber - cincang halus dan jadikan 1 sudu makan
1-2 sdm gula pasir
1/3 serbuk kari
1/2 sdm epal cincang
Cara
1) Satukan semua bahan dan sebatikan rata.
2) Rasa secukupnya dengan masam dan manis sedikit.
3) Makan bersama fillet ikan dan roast beef atau mengikut selera sendiri.

SELAMAT MENCUBA!


Januari 24, 2016

AGAR-AGAR LAICI KANG


Hi!!
Seperti biasa kiv resepi ini lah jadi nya. Walaupun cuaca sejuk tapi anak tekak tetap juga nak makan yang sejuk-sejuk. Lebihan laici kang yang sue buat 2-3 hari lepas dan dijadikan agar-agar pula. 
Tak sangka sedap sangat dan memenuhi citarasa tekak lol. Kita pun buka nya pandai sangat tapi oleh kerana semangat nak mencuba tu kuat hasilnay pun memuas hati. 
Rasanya pun tak kurang macam kita makan yang ala-ala sup gitu. Cuma cara nya untuk menimbulkan longan sue buat cara layer dan letak buahan pada setiap layer dan kejadian yang cantik (angkat bakul sendiri). Jangan marah!..  Sukatan dari awal sue masuk je bahan-bahan tak ada sukatan so resepi ni agak-agak ye. So jom tengok resepi..


AGAR-AGAR LAICI KANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1300 ml air putih
50g gula batu putih/ perang - agak-agak ye
1/2 cawan longan kering
10 biji kurma merah/ red dates
10-15 ketul manisan buah kundur
1 helai daun pandan - simpul 

(B)
Jus buah longan 
1 sdm rata serbuk agar-agar 

  (C)
Biji selasih secukupnya - rendam kembang
2-3 biji kembang semangkuk - rendam
1 tin buah longan - asingkan jus dan buahnya
1/2 biji oren - ambil isi dan potong kecil 


Cara
1) Rebus bahan A sehingga gula hancur dalam 10-15 minit menggunakan api sederhana untuk mendapat rasa buahannya.
2) Kemudian tapis rebusan buah tadi biarkan suam seketika.
3) Masukan bahan C, jus longan kedalam air rebusan buah yang telah di tapis tadi dan rasa kemanisan dan kalau kurang manis tambah lagi gula batu dan masukan serbuk agar-agar.
4) Masak lagi sehingga mendidih dan tutup api.
5) Sedia kan acuan terpulang nak guna acuan apa. Ambil 3-4 cawan agar dan tuang kedalam acuan. Susun buah longan, tabur biji selasih dan biarkan suam dan mengeras sedikit. Jangan terlalu keras nanti ianya tidak melekat dan terbuka bila di potong.
6) Bila dan mengeras sedikit, carik permukaan dengan garpu dan ambil lagi  2-3 cawan agar-agar panas dan tuang perlahan-lahan pada lapis pertama tadi. Tabur kembang semangkuk dan buah oren. Biarkan mengeras seketika dan ulang proses yang sama dan akhir sekali masuk red dates dan manisan kundur kalau suka.
7) Biarkan sejuk suhu bilik dan bolehlah di masukan kedalam peti sejuk dan sejuk sepenuhnya.

P/S:- Untuk menyejukan setiap lapisan, letak loyang kedalam loyang yang lebih besar dan letak air bersama ais batu.

SELAMAT MENCUBA!


FOCACCIA BREAD


SELAMAT PAGI!
Hari ni sue entri awal sekejap lagi nak keluar beli barang dapur. Biasa beli stok untuk seminggu memandangkan masing-masing sibuk bila hari bekerja. Begitulah rutin tiap minggu dan tiap pagi masak buat bekalan suami lunch di pejabat. 
Tiada istilah malu atau tak klas kalau bawa bekal ke pejabat disini. Nak makan di restoran bukan nya murah dan menjadi kelaziman mereka disini bawa bekal untuk lunch atau sarapan pagi. Walau berpangkat sekali pun mereka tetap bawa bekal ke pejabat. Jadinya pepagi dah masak kalau tidak pun suami sue bawa sandwish dan salad kalau penat hihihi.. Syukur juga ada penjimatan!
 Ok.. so resepi yang amat mudah dan sedap buat cicah dengan sup atau jadi sandwish.

FOCACCIA BREAD
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
200g tepung roti
1 sdt instant yis
1 sdm madu
2 sdm minyak zaitun + sedikit bawang beasr cincang - tumis hingga bawang layu
1/3 sdt garam
150 ml air suam

Sapuan atas doh
1 sdm minyak zaitun + 1/3 sdt daun thyem kering + 1/3 sdt rosemary kering - masak dalam 1-2 minit sahaja.
Cherry tomato secukupnya

Cara
1) Uli bahan A hingga elastik dalam 30 minit dan rehatkan sehingga doh naik 2 kali ganda.
2) Tumbuk doh untuk membuang angin. Tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan giling doh menjadi rectangular.
3) Sediakan dulang pembakar atau loyang segi, sapu sedikit minyak dan letak doh yang telah digiling tadi dan cucuk dengan chopstik permukaan doh dan sapu dengan minyak zaitun yang telah dimasak tadi.
4) Susun cherry tomato dan rehatkan lagi sehingga naik dalam 30-40 minit.
5) Preheat oven pada suhu 170-180 degrees selama 10 minit dan bakar selama 15-20 minit menggunakan api atas dan bawah sehingga permukaan roti keperangan.
6) Keluarkan dari oven dan sapu sedikit mentega supa ianya tidak kering.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM




ONION & MUSHROOM SOUP


ASSALAMMUALAIKUM.. 
Alhamdulillah hari ni cuaca kembali seperti biasa berbanding semalam suhu ke tahap minus. Salji membeku semua dah cair tapi masih di kategori sejuk juga hihihi.. Bila cuaca sejuk begini pastinya sup panas yang paling sedap buat santapan. Malam tadi sue cuma masak sup dan bakar roti buat makan bersama sup. Walaupun simple tapi cukup mengenyangkan..

ONION & MUSHROOM SOUP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2-3 biji bawang besar - belah 2 dan hiris nipis
10 biji cendawan butang - cincang halus 
1/2 batang batang saleri - hiris nipis
1 sdm minyak zaitun
1 sdm mentega
1 sdt gula perang

(B)
600-700 ml stok daging atau guna air tambah kiub lembu
Sedikit serbuk lada hitam
1 helai daun bay 
Sedikit daun thyem kering
Garam secukup rasa

(C)
100ml krim putar/ whipping krim
Sedikit tepung jagung + sedikit air untuk memekat

Cara
1) Bahan A- Panaskan minyak dan mentega menggunakan api sederhana dan masukan gula. Kacau sehingga gula hancur dan masukan bawang, cendawan dan batang saleri. Tumis sehiungga bawang layu dan keperangan.
2) Kemudian masukan bahan B dan biarkan mendidih dalam 5-8 minit dan secukup rasa.
3) Masuk bahan C, krim terlebih dahulu dan biarkan mendidih 1 - 2 minit dan tutup api. Baru masukan bancuhan tepung jagung. Agak-agak ye jangan terlalu pekat.

SELAMAT MENCUBA!

Januari 22, 2016

MASAK LEMAK TERUNG DAN TOMATO


Selamat pagi... Seperti biasa pepagi dah entri sebelum kerja lain bertambah. Semalam sue masak lauk kegemaran dan makan dengan ikan masin. Cuma masaknya tak pedas takut suami tidak dapat makan. Lebih-lebih lagi cuaca sejuk berselera sangat nasi pun bertambah hihihi.
Resepi yang mudah dan senang untuk dimasak cuma sue guna terung ungu yang bulat (urbergine). Cuma itu sahaja yang ada jual disini. Rasa pun tak kurangnya yang penting bahan lain untuk penyedapnya.

MASAK LEMAK TERUNG DAN TOMATO
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 sdm cili giling - nak pedas tambah lebih
Sedikit serbuk kunyit
Minyak sedikit untuk menumis

(B) Tumbuk/ kisar
5 biji bawang merah 
2 biji bawang putih
Sedikit udang kering - rendam dahulu
Sedikit belacan

(C) 
1-2 gelas air - kalau menggunakan santan fresh guna santan cair (kalau nak lebih kuah lebihkan sukatan)
2-3 batang terung - belah 4 dan potong 3 - 4 bergantung kepada saiz terung
2 biji tomato - belah 4 - 6
1 biji cili merah - buang biji dan hiris panjang
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk perisa sedikit

(D)
1 cawan santan pekat

Cara
1) Tumis bahan A sehingga cili garing dan masukan bahan B. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
2)  Masuk bahan C satu persatu. Terlebih dahulu santan cair dan biarkan mereneh sekejap baru masukan bahan lain.
3) Biarkan mendidih dan rasa secukupnya baru masukan bahan D. Masak lagi dalam 2-3 minit sehingga santan naik menggelegak dan terus tutup api. Jangan sampai terlebih mendidih nanti santan pecah minyak.

 SELAMAT MENCUBA!



Januari 21, 2016

NASI GORENG ALA THAI


ASSALAMMUALAIKUM... hari ni sue entri awal resepi semalam. Sekarang pun kurang sihat dengan batuk dan selsesa sejak cuaca semakin sejuk.Sekarang suhu -16 celcius memang tahap tidak boleh tahan.
Nak buat apa kan Insyaallah sedikit masa lagi ok kot. So resepi nasi ala thai ni memang resepi sue tersendiri yang di guna di restoren dahulu. 
Alhamdulillah ianya amat mudah dan sedap. Terpulang nak masuk sayur apa tapi dulu kita guna sayur kailan. Sini nak dapat sayur kailan memang susah dan sue guna apa yang ada dalam peti sejuk je. Yang penting bahan asas mesti ada..

NASI GORENG ALA THAI
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
 (A)
1 biji bawang putih - cincang halus
Sedikit bawang besar - cincang halus
2 biji cili padi - potong halus atau tepek sahaja
1/2 sdt paste tomyam
Minyak sedikit untuk menumis

(B)
Ayam atau seafood - terpulang nak guna apa
1 biji telur - pukul hancur sedikit

(C)
1 mangkuk sedang nasi sejuk
3-4 batang sayur kailan - asingkan batang dan daun
Cili benggala - dadu kecil
Sedikit sos ikan
Serbuk perasa secukupnya
Garam jika perlu

Cara
1) Bahan A - Tumis bawang terlebih dahulu sehingga layu dan diikuti bahan seterusnya.
2) Masukan bahan B satu persatu dan tumis sehingga ayam atau seafood masak dan sebati.
3) Akhir sekali masukan bahan C. Terlebih dahulu batang sayur kailan dan tumis sekejap lagi baru masukan bahan lain.
4) Goreng kurang lebih 3-5 minit lagi dan tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM
 

 




Januari 17, 2016

IKAN KOD DAN SOS DILL


Salam semua..
Hujung minggu yang terpaksa terperap dalam rumah sahaja. Cuaca yang masih sejuk dengan suhu sekarang -7 celcius. Kalau berlarutan sejuk begini pasti menjadi badan naik kilo nya kan?Seperti biasa hari ni kita share resepi ala western yang mudah disediakan. Ini kali kedua sue share resepi dan resepi yang sama seperti yang dah sedia ada..

Untuk resepi yang sedia ada DISINI
 

IKAN KOD DAN SOS DILL
Oleh: Sue Norrman

 Bahan-bahan
600g ikan kod fille (Sue guna frozen)
Tepung gandum secukupnya- untuk membalut ikan
Mentega/marjerin secukupnya- anggaran 50-100g
Garam dan lada hitam kasar secukupnya

Cara
1) Biarkan ikan lembut (defrost) cuci dan toskan.
2) Masukan garam dan lada hitam, gaul sebati.
3) Kemudian ambik ikan satu persatu dan masukan kedalam tepung, balik-balikkan supaya raya dan buat sampai ikan habis.
4) Guna non stik pan, cairkan mentega dan masukan ikan tadi. Guna api sederhana dan masak ikan hingga keperangan sebelah menyebelah. Angkat dari pan dan ketepikan sementara menbuat sos.


SOS DILL

Bahan-bahan
70ml susu segar
200ml krim putar
1/2 sdm tepung gandum+2 sdm susu segar
1 ketul kiub ikan
1/2 sdt gula
Mentega secukupnya
Daun dill fresh atau kering secukupnya

Cara
1) Cairkan mentega dan masukan kiub ikan. kecilkan api dan kuar kiub tadi dan masukan susu dan krim.
2) Kuar lagi, masuk gula dan biarkan mendidih sekejap dan masukan bancuhan tepung tadi
3) Akhir sekali masukan daun dill dan alihkan dari api.
4) Sedia untuk di hidang bersama ikan, kentang rebus dan sayuran yang di suka.


SELAMAT MENCUBA!

Januari 15, 2016

PUDING ROTI KASTAD YANG SANGAT SEDAP


ALHAMDULILLAH... pagi semalam sebelum pergi sekolah sue berekspirimen dengan puding roti. Tetiba nak makan puding roti yang kastad nya tebal dan berkrim. Mengada ngada pula tekak dan hasilnya memang tak menghampakan. Makan sejuk-sejuk wallah memang SEDAP!!
Resepi yang mudah tanpa telur dan roti dibakar sekejap sahaja untuk mencantikkan warna sahaja. Jom tengok resepi..

PUDING ROTI KASTAD
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
4-5 keping roti tawar atau apa sahaja yang disuka - potong tepi.

Bahan sirap
150g gula pasir/ kaster
150 ml air
1/2 sdm jus lemon

Cara
1) Masak bahan sirap sehingga gula hancur sepenuhnya. Ketepikan sehingga sejuk.
2) Susun roti ke dalam casserole saiz 7 inci dan bakar 10 minit pada suhu 180 api atas bawah sehingga keperangan.
3) Keluarkan dari oven dan terus tuang sirap tadi keatas roti sehingga basah keseluruhannya. Ketepikan 10 minit supaya sirap menyerap pada roti.
4) Kemudian carik menggunakan garpu atas permukaan roti tadi dan tuang bahan kastad yang telah di masak. Sejuk pada suhu bilik dan bolehlah paipkan krim, tabur kekacang dan masukan ke dalam peti sejuk.


Bahan kastad
700 ml susu segar
2 sdm tepung jagung
2 1/2 sdm tepung kastad
2 sdt esen vanilla
1 sdm gula kaster/ pasir

Cara
1) Satukan  bahan-bahan ke dalam periuk dan masak menggunakan api kecil sehingga pekat dan meletup kecil. Tutup api.
2) Tuang atas roti tadi dan biarkan sejuk suhu bilik.


Krim
200-300 ml whipping krim
1/2 sdm gula icing

Cara
Pukul krim bersama gula icing sehingga kental dan bolehlah di paip atas kastad dan tabur kekacang.

P/s:- Taburan atas krim terpulang nak guna kekacang atau manisan lain. Tapi saya sarankan guna kekacang rasanya lebih sedap.

SELAMAT MENCUBA!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...