HAI SEMUA..
Semalam sue buatkan mini wholemeal tea bread untuk dinner kami. Katanya nak tukar selera hihi.. Kita lagi suka tak payah masak LOL. Kebiasaan makan roti begini cheese memang tak akan ketinggalan.
Pagi, petang atau malam kalau ada roti memang pasti ada je muka cik cheese ni. Alhamdulillah walaupun dinner yang simple tapi kenyang kalau dah 5-6 biji duk makan sorang.
Sue Tak makan lagi pasalnya tengah tunggu kari kambing masak. Kata tak masak tapi tandus juga bila siangnya berangan nak makan kari cicah dengan roti. Roti ni sue buat ikut resepi sendiri je dan tak menggunakna telur (kehabisan telur sebenarnya huhu) Jom cuba..
WHOLEMEAL MINI TEA BREAD
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
200g tepung roti
50g wholemeal flour
1/2 sdt garam
1 sdt gula
1 sdm madu
1/2 sdt bread improver
1/2 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdm minyak zaitun/ masak
1 sdt shortening
190g (+/-) air sejuk petiais
Cara
1) Masukan bahan kering kedalam mixer atau bread maker dan diikuti cecair . Uli hingga lembut dan elastik anggaran 30 minit.
2) Tutup dengan tuala lembab dan biarkan rehat dan naik 2 kali ganda.
3) Tumbuk doh untuk membuang angin. Tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan uli lagi doh dengan tepung supaya ianya tidak melekat.
4) Giling doh menjadi rectangular dan terap dengan cawan saiz sedang. Jangan giling terlalu nipis ye!
5) Buat sehingga doh habis dan letak ke dalam dulang pembakar yang telah di tabur sedikit tepung.
6) Cucuk dengan garpu permukaan doh yang telah diterap tadi dan rehatkan lagi sehingga naik dua kali ganda.
*Panaskan ketuhar pada suhu 170-180 degrees*
7) Bakar selama 20-25 minit dengan menggunakan api bawah sehingga keperangan. 5 minit terakhir gunakan api atas bawah.
Bergantung pada oven masing-masing.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan