Jun 26, 2017

Chocolate- Dipped FruitsSalam Aidil Fitri!!

Chocolate- dipped fruits untuk dessert lunch kami hari ni. Setelah penat semalam so hari ni SN tak masak. Alhamdulillah suami amat memahami. Tapi.. roti berpisah tiada walaupun hanya dengan butter spread dan cheese memang cukup memadai untuk EN.

Cerita semalam, Alhamdulillah semua lauk habis. Memang tak di jangka sahabat SN datang bawa geng yang lain pula. Pada mulanya SN cuma jemput untuk 20 orang termasuk anak tiri dan bff sahaja tapi lebih dari estimate. Syukur juga semua lauk cukup untuk tetamu. Walaupun berada di perantauan tapi tradisi kita saling berziarah dan bertandang masih di kekalkan. Juga semalam ada 3 keluarga yang asalnya pelarian syria ke sweden dan kini sudah menjadi citizen pun SN jemput. Suka sangat mereka dengan makanan kita lebih lebih lagi kita orang asia.

Semalam SN masak kuah kacang, rendang tok, ayam panggang satay, salad bersama sos, hair spegetti goreng mamak, caramelized baked potatoes dan carrot, paella rice manakala dessert SN buat raspberry cheese mouse, semolina moist cake, umm ali aka bread puding dan cookies. Panjang lebar kan tapi semua makanan dan dessert SN buat pada hari sabtu memandangkan suami SN baru balik pada jumaat malam. Jadinya terpaksa pagi awal keluar pergi beli barang basah dan barangan lain. Kepenatan hilang bila suasa riuh rendah dengan gelak ketawa tetamu. Tapi sayangnya SN langsung tak berkesempatan untuk snap photo. Kiranya bila dan set semua atas meja nak ambil foto simple gitu tapi tetamu dah datang dan apron masih bergantung lagi hihihi... itulah cerita semalam.

BTW... semuanya berjalan lancar dan meriah. Kini syawal ke-2 hampir berlalu dan mungkin ada yang akan mula bekerja esok. Begitu cepat masa berlalu kan? Semoga aidil fitri tahun ini meninggalkan kenangan terindah buat semua sahabat SN.

SELAMAT MALAM  SEMUA!

Salam Aidil Fitri dari Sweden


Assalamualaikum!!

Alhamdulillah.. apa khabar semua sahabat yang SN sayangi? Ramadhan sudah meninggalkan kita semoga semua amalan kita di terima disisi yang esa. Dan hari yang kita nanti nantikan telah tiba dengan meriahnya. Syukur ya Allah masih memberi kesempatan untuk menyambut aidil fitri pada tahun ini walaupun berada beribu jauh dari tanahair. Tapi itu bukan sebab untuk kita tidak menunaikan ibadah dan rukun yang wajib di lakukan.

Dari jauh ku pohon maaf andai ada silap dan terkasar bahasa yang menyingung hati dan perasaan pembaca blog "Sue's Kitchen Journey". Mohon maaf zahir dan batin dengan ikatan tulus ikhlas dari kami di Sweden. Walaupun kemeriahan menyambut syawal di sini tidak semeriah ketika berada di Malaysia tapi tetap di sambut bersama teman teman. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, baik lagi di negeri sendiri.. ya betul dan memang tidak dapat di sangkal lagi tapi penghijrahan juga merupakan satu pengalaman baru bagi kami yang merantau. Insyallah suatu hari akan kembali juga ke tanahair. 

Doakan ku iringkan bersama salam rindu buat semua pembaca yang SN kasihi dan sayangi..

SELAMAT HARI RAYA
Ya Allah
Di bulan syawal yang berkah ini,
Muliakanlah saudara-saudaraku,
Bahagiakanlah keluarganya,
Sihati tubuh badanya,
Berkatilah rezekinya,
Kuatkanlah imannya,
Berikanlah kekuatan ibadah kepadanya,
Jauhkanlahnya dari fitnah,
Suburkanlah benih keislaman pada keturunannya,
Masukkan dia dalam syurga-mu tanpa hisap,
Taqabbalallahu minna wa min ka.

"SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...