Translate

September 11, 2015

BINGKA PANDAN KACANG HIJAU YANG SEDAP


Kuih tradisi yang tak pernah jemu dimakan. Kali ni Sue menggunakan kacang hijau dan pati pandan yang membuatkan bila dibakar harum  je baunya. Resepi memang dari ilham Sue sendiri. Try and error menjadikan sesuatu yang kita buat bila berhasil memang berpuas hati.



BINGKA PANDAN KACANG HIJAU
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
2 biji telur A
100g gula pasir

(B)
50g tepung gandum
30g tepung hoen kwee
1/3 tin susu manis
200ml santan pekat
100ml susu cair
2 sdm srikaya pandan/ original
60g marjerin - cairkan
Pewarna hijau jika perlu

(C)
200g kacang hijau yang sudah direbus empuk
100ml pati pandan (5 helai daun pandan dikisar bersama 100ml air)
150ml air panas mendidih

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees. Sediakan loyang 7 inci dan sapu dengan marjerin serta lapik dengan kertas minyak*
1) Kacau sebati bahan (A) sehingga gula hancur sahaja.
2) Kemudian masukan bahan (B) dan sebatikan lagi.
3) Masukan bahan (C) satu persatu di akhiri dengan air panas. Sebatikan.
4)  Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar 50 minit - 1 jam api bawah.10 minit terakhir menggunakan api atas bawah sehingga keperangan. (bergantung pada oven masing-masing)



SELAMAT MENCUBA!


KRAM

DAGING KEBAB SIMPLE DAN SOS SEDAP


Daging kebab yang mudah dan pasti sedap. Boleh pelbagai ikut selera dan kali ni Sue makan bersama salad kobis DISINI dan sos kebab. bahan pun tak banyak digunakan dan cuma mengambil masa untuk masak dalam oven kerana menggunkan suhu yang rendah. Tapi ianya amat berbaloi bila dah masak.


DAGING KEBAB SIMPLE
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
400g daging cincang
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
3/4 sdm serbuk jintan putih
1 sdt serbuk ketumbar
1/2 sdt serbuk kunyit
1 sdm serbuk bawang besar (Kalau tak ada abaikan)
1 biji telur
1/2 sdt serbuk cili
1/2 sdt serbuk lada hitam
Garam dan gula secukupnya
1-2 sdt madu

*Aluminium foil untuk membalut.

Cara
*Panaskan oven pada suhu 100 degrees*
1) Satukan semua bahan-bahan hingga sebati.(Kalau nak tekstur daging menjadi halus kisar menggunakan food processor).
2) Ambil Aluminium foil secukupnya untuk membalut dan sapu sedikit minyak.
3) Golong daging kisar secara memanjang (Ikut suka) dan letak atas foil. Kemudian golong lagi bersama foil sehingga menutupi keseluruhan daging tadi.
4) Gunting sedikit bahagian bawah foil untuk memudahkan air keluar bila dibakar.
5) Masukan kedalam oven dan bakar sekurang-kurang 2 jam sehingga masak.
6) Bila dan sejuk/suam bolehlah hiris atau dicincang terpulang pada cara masing-masing 


SOS KEBAB SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
100g sour cream
50g creme fraiche (kalau tak ada abaikan)
11/2 sdm mayonis
15 ml air oren fanta/ pati sunquick tropikal/oren
172 sdm sos cili
1 ulas bawang putih-tumbuk halus
1/2 sdt cayenne pepper
1/3 serbuk cili (tak nak pun tak apa)
Garam dan gula secukup rasa

Cara
Satukan semua bahan dan sebati. Rasakan secukupnya dan bolehlah di sejuk atau digunakan segera.

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...