Januari 09, 2016

PAI STRAWBERI YANG SIMPLE DAN SEDAP


Hari ni seperti biasa cuaca masih sejuk gilerr.. seminggu ni dah temperature minus dan bersalji. Dalam kesejukan seronok juga tengok salji. macam jakun je setiap kali snow hihihi. 
Kemana je nak pergi teramatlah terbatas kalau snow tebal. Memang tak syok nak jalan-jalan tapi kalau tak keluar asyik nak makan je. Sejuk gini memang perut asyik berkeroncong minta diisi.
Pai ni cerita malam tadi.. sue buat pasal malas nak masak untuk dinner. Resepi yang teramat mudah dan pasti sedap!! tak caya cuba k. Pastry nya sue olah sendiri dan tak payah giling atau sejuk bagai.
 Kalau ada tetamu datang boleh aje buat segera. Masa membakar pun tak lama yang penting stok buah frozen ada stok. Ni pun sue guna strawberi frozen yang dah defrost terlebih dahulu. Manakal vanilla sos sue guna yang instant vanilla whipping cream. Insyallah sila lah cuba kalau nak tau sedap ke dak ye hihi..

PAI STRAWBERI
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
180g tepung gandum
80g gula kaster
1 sdt serbuk penaik
1/4 sdt garam

(B)
170g mentega/ marjerin - cairkan

Filling
300-500g strawberi - belah 4
80g gula kaster
Serbuk kulit kayu manis sedikit

Cara
*Panaskan oven pada suhu 170 - 180C api atas bawah*
1) Satukan bahan A dan ketepikan.
2) Panaskan bahan B dan tuang terus ke dalam bahan A.
3) Gaul sebati sehingga suam dan terus letakan kedalam pie plate 9 inci.
4) Tekan dengan garpu sehinga rata.
5) Tabur strawberi diikuti gula dan serbuk kulit kayu manis.
6) Bakar selama 20-30 minit sehingga keperangan.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...