Ogos 17, 2015

NASI LEMAK SAMBAL SIMPLE

Pagi ni Sue sarapan nasi lemak je. Memang dah plan nak makan nasi lemak so Nasi Dagang yang leftover semalan Sue masuk dalam freezer dan pagi tadi dikukus semula nasinya. Sambal tumis pula Sue buat malam tadi. Bila dah makan nasi pagi memang tak lunch lah jawabnya..

 Cerita kisah sambal nasi lemak ni, memang sambal makcik yang jual tepi jalan dekat perumahan adik Sue tinngal memang power. Hari-hari dari pukul 6am dah start berjual kadang pukul 7/8  pagi dah habis. makan hari-hari pun tak jemu. Pernah dalam sejarah Sue dan emak duduk rumah adik Sue di Bangi 2 minggu, bulan puasa pulak tu hari-hari beli nasi lemak makcik tu smapi 4-5 bungkus tapi kita masak juga untuk berbuka. Samabalnya memang power. 
Kalau ikut apa yang adik Sue cakap makcik tu masak cili je berjam-jam untuk pastikan nanti bila dah jadi sambal ianya tahan lama dan sedap. Juga sambalnya memang tak guna belacan... terliur pula dengan sambal makcik tu.. Sambal ni simple je tapi kali ni terlampau pedas. Cili yang dijual di kedai thai tu memang cili padi kering... Tak boleh makan banyak nanti mr toilet asyik panggil je..


NASI LEMAK SAMBAL SIMPLE
Oleh: Sue Norrman 

Bahan-bahan
(A)
1 senduk cili giling
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
1 genggam ikan bilis-cuci dan kisar halus
Gula secukup rasa
Sedikitt gula melaka
garam secukup rasa
1 sdm air asam jawa (Sue guna 1/3 sdt paste asam jawa)
1 biji bawanag besar- potong panjang

Bahan kisar
2 biji bawang besar
1 biji bawang bombay 

Cara
1) Tumis bahan (A) hingga garing dan pecah minyak (minyak mesti lebih).
2) Kemudian masukan bahan kisar dan kecilkan api. Tumis sampai bawang betul-betul masak dan layu.
3) Masukan  bahan (B) dan biarkan mereneh hingga pekat dan cukup rasa. Tutup api.

KRAM





Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...