Assaalammualaikum... Pagi tadi Sue sarapan mihun goreng kampung je. Mihun yang sempoi dan bahan yang mudah. Biasanya kalau mihun Sue tak suka letak tauge tau tahu kenapa tapi realiti nya gitulah.
Mihun yang menjadi kesukaan anka-anak Sue berbanding dengan mihun goreng yang lain walaupun letak seafood ayam atau daging. mereka lebih suka makan yang ada ikan bilis. Semua bahan Sue guna kuantiti yang sikit memandangkan Sue makan seorang. Kalau nak buat banyak agak-agak ye.
MIHUN GORENG KAMPUNG
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
1/3 peket mihun -rendam dan toskan
(A)
1 batang lobak merah - potong mancis halus
1 mangkuk sedang kobis yang sudah dihiris
(B) Kisar/tumbuk
5-6 biji bawang merah -tumbuk
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah hidup
Belacan secukupnya
(C)
Garam dan serbuk perasa secukupnya
1 genggam ikan bilis - goreng garing
Cara
1) Tumis bahan kisar hingga garin. Kemudian masukan bahan (A) - lobak merah dahulu.
2) Kacau hingga sebati dalam 2-3 minit dan masukan mihun yang sudah di toskan bersama dengan kobis.
3) Goreng hingga sebati dan masukan bahan (C). Kacau sebati dan rasakan secukupnya sehingga mihun masak. Tutup api.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan