Ogos 16, 2015

IKAN SALMON BERSAMA SOS DILL DAN CAVIAR


Semalam sue masak salmon grill simple je. Bila dapat tahu suami akan ke Jamaica hari ahad so bawa dia pergi beli barang dapur stok untuk seminggu. Ikan ni Sue beli 2 ekor dan potong sendiri dirumah. Senang nak buat masak apa dan potong ikut citarasa sendiri. Yang ni salmon frozen dari Norway 55kr per kilo dalam RM25. Biasanya salmon masak grill atau panggang je kalau suami ada dirumah. 

Sos pula Sue guna yang fresh pasal campur caviar. Kat sini kalau nak beli caviar senang semua supermarket ada jual dan suka hati nak pilih warna dan saiznya. Yang sos ni Sue guna caviar yang frozen 80g 89kr. Guna pun tak banyak selebihnya boleh guna bila-bila bila perlu. Adakala juga Sue buat Sos putih campur mustard atau apa-apa yang sedap..

IKAN SALMON BERSAMA SOS DILL DAN CAVIAR
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
2 keping ikan salmon
1/2 sdt cayenne pepper
Sedikit garam
 Lada hitam kasar secukupnya
Olive oil

Cara
1) Panaskan grill pan/ non stik pan biasa dan letak sedikit olive oil supaya ikan tidak kering.
2) Masukan ikan tabur cayenne pepper, garam dan lada. Tutup sekejap pan supaya naik wap.
3) Renjis atas ikan dengan olive oil sedikit dan bolehlah di balikkan.
 *Jangan terlalu lama memasaknya takut isi ikan kering dan tak sedap!*
4) Angkat dan ketepikan.



SOS DILL DAN CAVIAR
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
3 sdm sour cream
1 sdm plain yogurt ( Sue guna turkist yogurt)
1 sdm mayonis manis
1-2 sdm krim puta2 sdm susu segar
1 sdm parutan kulit lemon
Daun dill secukupnya ( Boleh guna yang kering)
garam sedikit 
Secubit paprika
1 sdm caviar*

Cara
1) Satukan semua kecuali (*) sebati dan rasa secukupnya. (MASAM, MANIS SIKIT)
2) Bila dan cukup rasa baru masukan (*) dan sebatikan.
3) Boleh di makan bersama dengan ikan dan bahan sampingan yang lain.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...