Ogos 16, 2015

PANNA COTTA COKLAT DAN CHEESE



Memang sedap woii!!! Resepi asal guna nutella dan coklat putih tapi Sue ubah menggunakan cream cheese. Resepi sue dapat dari majalah mingguan yang Sue beli tiap minggu, macam mingguan wanita. Dalam nya ada resepi dan bermacam-macam tip. Yang ni keluaran mei lepas baru cuba buat. Memang derhaka semua nak di ubah tapi memang sedap! kalau budak-budak memang pasti suka lebih-lebih lagi makan sejuk-sejuk hmmmm...
Jom tengok resepi..

PANNA COTTA COKLAT DAN CHEESE
Resepi: Majalah Mingguan Sweden 
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
*Dapat 4 gelas sedang*

Coklat
200 ml krim putar
1-2 sdm gula pasir/kastor
Secubit garam 
1-11/2 sdt serbuk gelatin- cairkan kaedah double boiler
50g coklat masakan- cairkan kaedah double boiler

Cara
1) Panaskan krim, gula dan garam hingga berbiuh di tepi dan naik wap. 
2) Tutupkan api dan alihkan dari dapur.
3) Masukan gelatin yang sudah dicairkan dan kuar sebati.
4) Akhir sekali masukan coklat dan kuar sebati.
5) Masukan ke dalam gelas dan biarkan sejuk seketika baru masukan kedalam peti sejuk. Sejukan 4 jam baru membuat lapisan cheese.

 

Coklat Putih/ Cheese
200 ml krim putar
1-2 sdm gula pasir/ kastor
(Kalu menggunakan krim cheese, gula 21/2 sdm)
1-11/2 sdt serbuk gelatin- cairkan kaedah double boiler
50g coklat masakan putih (Sue ganti 100g krim cheese Philadelphia)

Cara
*Kaedah yang sama seperti membuat bahan coklat*

1) Panaskan krim, gula dan garam hingga berbiuh di tepi dan naik wap. 
2) Tutupkan api dan alihkan dari dapur.
3) Masukan gelatin yang sudah dicairkan dan kuar sebati.
4) Akhir sekali masukan coklat dan kuar sebati.
5) Tuang ke dalam gelas yang berisi coklat tadi dan biarkan sejuk seketika baru masukan kedalam peti sejuk. Sejukan lagi dalam 2-4 jam sebelum dimakan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM




Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...