SELAMAT PAGI..
Baru berkesempatan update memandangkan keadaan yang tak berapa sihat. Menu yang simple dan mudah untuk berbuka 2 hari sebelum aidilfitri. Malas nak makan nasi so dengan kombinasi kentang dah cukup sebagai penganti nasi. Sedap sekali dan ikan sue goreng dengan minyak zaitun dan mentega sedikit garing supaya rangup. Cubalah..
KENTANG MENTEGA
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
4-5 biji kentang yang saiz kecil -kupas dan rebus empuk
(B)
2 sdm mentega
10 tangkai daun bawang - potong jangan terlalu kecil
1/2 biji bawang besar - hiris panjang nipis
Sedikit garam dan serbuk perisa (rasa terlebih dahulu sebelum masuk garam)
Cara
1) Rebus bahan A sehingga empuk.
2) Kemudian buangkan air rebusan dan biarkan suam seketika.
3) Belah 2 atau 4 bergantung pada saiz kentang dan masukkan kedalam periuk kembali.
4) Masukkan bahan B - mentega sahaja dan masak lagi di atas api kecil sehingga keperangan.
5) Bila dan perang masukkan bahan selebihnya. masak dalm 2-3 minit lagi dan tutup api.
6) Sedia untuk di makan bersama ikan salmon. bawang dan mentega boleh di tabur atas ikan tadi sebagai sos.
IKAN SALMON RANGUP
Bahan-bahan
2-3 ketul isi ikan salmon (kalau ada yang masih berkulit lagi sedap)
Sedikit lada hitam- tumbuk kasar
Sedikit garam
Sedikit serbuk cili/ cayenne pepper/ paprika
Secubit gula
3 sdm minyak zaitun + 2 sdm mentega/ marjerin untuk menggoreng*
Cara
1) Gaul sebati bahan-bahan kecuali minyak pada isi ikan dan perap 10 minit.
2) Kemudian panaskan minyak kedalam non stik pan dan masukkan ikan tadi.
3) Goreng sehingga garing dengan api sederhana sehingga keperngan dan balik sebelah lagi sehingga masak.
4) Hidang ketika masih suam bersama kentang mentega dan lebihan mentega yang di masak bersam dengan kentang dan daun bawang.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan