Oktober 13, 2015

AGLIO E OLIO


'SALAM MAAL HIJRAH DAN SALAM AWAL MUHARRAM' 
 untuk semua umat Islam tak kira dimana pun berada. Tidak terasa begitu cepat masa berlalu meninggalkan kita dan kini menyamabut tahun baru dalam kalendar Islam.
 Semoga di tahun baru ini memberi makna pada kita semua. 
Suka duka itu lumrah kehidupan dan kita jadikan segalanya sebagai teladan dan pengajaran. Kita labuhkan tirai lama sebagai kenangan dengan keredhaan seiklas dihati.
Hari ni Sue cuma berkesempatan masak pasta yang simple memandang balik dari sekolah dan pejabat suami lewat petang. Tambahan hari hujan dari pagi nak beli dapur terasa malas dan uaca sejuk teramat. 
Aglio e olio yang simple dengan cara Sue sendiri dan menjadi kesukaan suami. Sue lebihkan seafood untuk rasa yang lebih sedap.

AGLIO E OLIO
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
200g speghetti pasta
1 sdt garam
1 sdm miinyak zaitun
Air secukupnya untuk merebus

(B)
4  sdm minyak zaitun
4 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 tin cendawan butang - potong ikut suka
10 ekor udang - buang kulit dan tos kering

(C)
1/2 sdm red peppercorns
1/2 sdt oregano kering
1/2 sdt daun dill kering
1/2 sdt daun basil kering
5 biji buah zaiton hijau atau hitam - potong halus
Daun parsley (fresh) -cincang halus. Kalau tidak ada boleh guna yang kering 
Garam secukup rasa
1/2 sdt serbuk perasa
Cili benggala - ikut suka
Parmesan cheese secukupnya

Cara
1) Bahan A - Didihkan air dan masukan minyak dan garam. Biarkan mendidih lagi dan masukan speghetti.
2) Rebus sekitar 5-8 minit bergantung pada jenis yang digunakan. Jangan rebus terlalu lama nanti menjadi lembik. Seeloknya ikut arahan belakang bungkusan speghetti.
3) Tos dan letaskan kedalam mangkuk besar. ketepikan sebentar.
4) Tumis bahan B ikut turutan sehingga bawang kuning dan tutup api.
5) Tuang dalam mangkuk speghetti bersama bahan (C) dan kacau gaul sebati dan secukup rasa.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...