Oktober 11, 2015

BRIYANI AYAM MASALA


Hari ni terlebih rajin sikit. Seminggu tak makan nasi bila nak makan terlebih pula. Briyani masala resepi ehsan dari isteri kawan suami Sue yang memang orang India. Rempah briyani memang asli dari india. 
Alhamdulillah.. memang sedap dengan aroma daun pudina dan ketumbar akan tetapi kejadian nasinya tidak berapa cantik kerana Sue menggunakan beras jasmin. Teknik yang berbeza dari nasi briyani biasa. Itulah kelebihan mereka ni. 
Cuma tairu Sue ganti dengan sour cream dan sampingan acar rampai dan telur goreng madu DISINI

BRIYANI AYAM MASALA
Resepi: Indian Family
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 cawan beras basmathi
(Rendam sekejap dalam 20 minit. Buang air dan tuangkan air panas mendidih dan tutup selama 15-20 minit dan toskan)

(A)
2 ketul paha ayam - cuci dan potong 2 atau 3. Toskan.
3 sdt serbuk briyani  masala
2 sdt garam masala
1/2 sdt serbuk cili
3 sdm sour cream atau buttermilk 
1 sdm minyak zaitun
1 sdt serbuk kunyit
1/2 cawan daun mint yang sudah dipotong halus
1/2 cawan daun ketumbar yang sudah dipotong halus
1 biji lemon - parut kulitnya
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 inci halia - kisar halus
1 biji sedang bawang besar + 1 biji kecil bawang bombay - kisar halus
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
2 biji tomato - potong panjang
2 biji lobak merah - potong bulat 
1 sdm mango chutney

(B)
3-4 sdm minyak zaitun
1/2 biji bawang besar - potong panjang

(C)
Bawang goreng ikut suka
1/2 cawan kismis hitam
2-3 biji cili hijau

Cara
1) Satukan bahan (A) dan perap 2 jam dalam peti sejuk.
2) Tumis bahan (B) hingga kuning. Kemudian masukan bahan perapan tadi setengan bahagian. Tuang beras yang sudah di tos tadi dan tuang lagi lebihan bahan perapan. Tabur bahan (C) dan tutupkan periuk.
3) Kalau menggunakan periuk biasa, tutup periuk dengan aluminum foil dan masak mengguna api besar selama 10 minit (Seeloknya bawah periuk lapik dengan tudung tin supaya tidak hanggus) dan kecilkan api sehingga masak anggaran 30 minit.
4) Ketika memasak jangan buka tudung sehingga masak betul-betul. Bila dan masak bolehlah di carik sedikit supaya beras tidak patah.
5) Bolehlah di hidang bersama acar atau dhal mengikut selera masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...