ASSALAMUALAIKUM..
Selamat Pagi.. Hari ni SN nak entri yang tertungga 3 hari lepas. Memandangkan sekarang dah masuk Autumn maka nya bertapa di rumah sahaja hihi.. Tak ada kerja lain so kita masuk dapur cari kerja untuk minum petang.
Bomboloni.. satu nama yang tak asing lagi dan sekarang memang femes dah nama yang satu ni. Macam macam filling mereka buat untuk jualan. Dan SN pun tak ketinggalan dan buat lagi walaupun hanya untuk makan sendiri.
Bomboloni kali ini SN letak filling instant vanilla cream dan appel jem. Alhamdulillah EN suka. Resepi SN guna resepi donut gebu dan memang gebu gebas hasilnya. SN letak resepi lagi ye. Jom...
Resepi donut gebu DISINI
Bombolini Gebu
Resepi: Sue Norrman
Bahan bahan
A.
500g tepung roti
80g gula halus
1 sdt garam halus
2g bakerine plus
(Kalau tak ada boleh ganti yang lain/ 1 tsp double acting baking powder)
15g susu tepung
1 sdm potato flakes
10g instant yeast
100g telur
200ml air sejuk petiais
A.
500g tepung roti
80g gula halus
1 sdt garam halus
2g bakerine plus
(Kalau tak ada boleh ganti yang lain/ 1 tsp double acting baking powder)
15g susu tepung
1 sdm potato flakes
10g instant yeast
100g telur
200ml air sejuk petiais
B.
60g shortening
60g shortening
Cara:
1. Uli bahan A sehingga sebati dan masuk kan B. Uli lagi sehingga lembut/elakstik.
2. Rehat doh sehingga naik 2 kali ganda.
3. Timbang doh 30-40g bergantung pada saiz yang di perlukan.
4. Rounding doh dan letak dalam tray yang telah di tabur tepung.
5. Tutup doh dengan kain dan rehatkan lagi 20 minit.
6. Tekan sedikit doh supaya leper sedikit.
7. Rehat lagi doh sehingga naik.
8. Goreng menggunakan minyak sederhana panas sehingga keperangan.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan