Alhamdulillah.. menu yang simple untuk dinner kami. Filo pastry ni sebenarnya sue beli untuk buat baklava tapi belum berkesempatan. Insyallah kalau lepas exam nanti kita beraksi kembali di dapur.
Tidak kurang rasanya menggunakan filo pastry ni untuk membuat pai atau muffin cara begini. Walaupun dah sejuk tapi pastrynya masih ranggup dan gabungan daging cincang dan cheese membuatkan ianya menjadi lebih sedap.
CHEESY FILO MUFFIN
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
10 keping filo pastry
(Kalau tidak ada yang fresh, guna yang frozen dan defrost terlebih dahulu)
Mentega cair secukupnya
(A)
1 batang seleri bersama daun
2 batang lobak merak
1/2 biji bawang besar
*Guna food prosessor dan kisar halus. Kalau tidak ada boleh di cincang*
Minyak untuk menumis
(B)
400g daging cincang
2-3 biji kentang - potong dadu halus dan rebus 1/2 masak. Toskan
1/2 sdm tomato puree atau tomato sos
1 sdt lada hitam
1/2 sdt serbuk paprika
1 sdt serbuk perasa
Gula dan garam secukupnya
(C)
2 sdm natural yogurt
2 sdt tepung gandum + air sedikit
(D)
Cheddar parut
Cili benggala - potong dadu kecil
Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
1) Tumis bahan (A) hingga kuning dan masuk bahan (B)- daging dahulu. Bila daging dah bertukar warna baru masukan bahan lain. Tumis sehingga masak dan rasakan secukupnya.
2) Tutup api, masukan bahan (C) dan kuar sebati.
3) Sediakan acuan muffin, ambil sekeping filo pastry dan sapu dengan mentega cair pada keseluruhan pastry. Lipat 2 dan sapu lagi sedikit mentega cair dan lipat lagi menjadi segiempat kecil.
4) Masukan ke dalam acuan muffin dan isikan daging, tabur sedikit cheddar, cili benggala dan tabur cheddar sedikit lagi.
5) Buat sampai habis dan bakar selama 20-25 minit sehingga pastry keperangAN dan bolehlah di keluarkan.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan