ASSALAMUALAIKUM!
Donut kentang gebu dan sangat sedap!
Inilah yang boleh SN cakap dan donut juga merupakan salah satu kegemaran anak anak dan EN. Sebenarnya SN selalu buat donut tapi kadang mood M melanda nak snap pun malas. Ini yang SN buat beberapa bulan yang lepas.
Kalau past donut SN lebih suka yang original sahaja. Fancy gitu memang tak minat lebih lagi yang ada ganache. Begitu juga EN kalau dia tahu SN buat donut memang siap pesan tak mahu deco deco cukup dengan gula sahaja.
Resepi ni SN olah sedikit dari resepi lama yang sedia ada di blog DISINI. Insyallah walaupun 2 hari ianya kekal lembut.
DONUT KENTANG YANG SANGAT GEBU
Resepi: Sue Norrman
Bahan bahan
A.
500g tepung high protein
50g gula halus
50g tepung susu
9g instant yis
2g bakerine plus( tak ada ganti 3/4 sdt double acting baking powder)
1/2 sdt garam halus
500g tepung high protein
50g gula halus
50g tepung susu
9g instant yis
2g bakerine plus( tak ada ganti 3/4 sdt double acting baking powder)
1/2 sdt garam halus
B.
150g kentang - rebus dan lenyek halus
2 biji kuning telur
2 ketul ais + air sejuk = 130-145g (+/-)
150g kentang - rebus dan lenyek halus
2 biji kuning telur
2 ketul ais + air sejuk = 130-145g (+/-)
C.
50g marjerin
50g marjerin
Cara:
1. Masukan bahan B ke dalam BM di ikuti bahan A dan uli hingga sebati.
2. Kemudian masukan C dan uli sehingga doh lembut elastik.
3. Keluarkan doh, timbang 30-35g dan bulatkan.
4. Letak dalam dulang yang telah di tabur tepung.
5. Rehat doh sehingga separuh kembang dan buat lubang tengah.
6. Rehat kan lagi selama 20-25 minit. Jangan terlebih kembang nanti doh akan kempis bila di angkat.
7. Boleh di goreng dengan api sederhana.
*Masukan 1 sdm shortening dalam minyak supaya ianya tidak berminyak*
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan