Disember 19, 2018

Bun Burger mudah dan sedap.




Assalamulaikum!

Hari ni SN kongsi kan lagi resepi bun burger yang menjadi kegemaran EN. KIV resepi kebanyakan resepi roti maka nya SN entri roti terlebih dahulu. Insyallah ada banyak lagi yang menunggu dan bersabar ye..

Bun burger mudah dan sedap! nak buat burger homemade dah tak payah nak beli di kedai, buat sendiri di jamin halal dan semestinya berpuas hati kan? Bun roti ni SN buat sama dengan roti manis cuma doh di bahagi 2 untuk roti manis dan burger sahaja.

Resepi yang sama SN gunakan untuk kali ini cuma berat doh di gandakan dan terpulang nak buat besar mana. Kalau guna ring memang hasilnya cantik. Saja nak intro, ring bun tu SN beli di batam dan sangat murah. Bila dah di gunakan menyesal pula beli sedozen huhu.. tak pa lah Insyallah next trip kita angkut banyak banyak ye.

OK! SN copy semula resepi nya ye tapi kalau nak tengok untuk resepi roti manis DISINI



BUN BURGER
Resepi: Sue Norrman

Bahan- bahan
A.
500g tepung high protein
75g gula halus
5g garam halus
10g instant yeast
2g bakerine plus( boleh guna bread improver yang lain) 

B.
1 biji telur gred A
200ml air sejuk peti ais
45g susu cair 

C.
60g butter/ shortening 

Sapuan.
Kuning telur + air/ susu cair 
             atau
spray dengan air sahaja
 
Bijan secukupnya 

Ring mould size 9-10cm


Cara:

1. Masukan bahan B ke dalam BM terlebih dahulu dan di ikuti bahan A.

2. Uli hingga menjadi doh sebati dan masukan bahan C.

3. Uli sehingga lembut dan elastik.

4. Keluarkan doh dan rehatkan 15 minit.

5. Kemudian timbang 65g setiap doh dan bulat kan.

6. Sediakan ring atas dulang dan masukan doh.

7. Rehatkan lagi sehingga doh naik 2 kali ganda.

8. Sapu atas doh dengan sapuan dan tabur bijan.

9. Bakar 20-25 minit sehingga keperangan dan keluarkan.

10. Boleh sapu butter atas untuk berkilat.
 
 
 

SELAMAT MENCUBA!

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...