Disember 19, 2018

Cream Horn.. gerenti sedap!





Assalamualaikum!

Selamat pagi semua! Alhamdulillah hari ni mood "R" kembali setelah seminggu kena flu dan kurang sihat. Al maklum sekarang cuaca semakin sejuk dan snow pun dah tenggelam timbul. Nak keluar pun malas lagi pun EN ke Detroit ahad lepas atas urusan kerja dan Insyallah akan balik jumaat nanti.

Ok! berbalik pada resepi yang akan SN kongsi kan, sudah tentu semua tahu kan sekarang ni tengah hot dan viral lebih lebih lagi kalau di FB memang ada saja lalu lalang di feed. Sebenarnya cream horn ni SN dah buat setahun yang lepas cuma tak berkesempatan nak entri. Dan kebanyakan resepi SN share di IG terlebih dahulu. 

Memang tak dapat di sangkal lagi ianya ternyata nikmat dan gerenti sedap. Patut lah sekarang ianya menjadi kegilaan dan ada yang ambil kesempatan untuk buat PJJ pun melambak. Yang ini SN buat cara yang mudah sahaja manakala filling SN buat cream cheese. 

Nak cuba silakan.. Jom kita tengok resepi.


CREAM HORN
Resepi: Sue Norrman


Bahan bahan
Pastry puff secukupnya
Butter - cairkan untuk sapuan.
Gula pasir sedikit untuk taburan.

Filling.
A.

150g cream cheese - suhu ruang
1 - 2 sdm gula aising
1 sdm susu pekat.
Sedikit esen vanilla

B.
50- 60g whipping cream.


Cara filling.

1. Pukul bahan A sehingga sebati. Jangan sampai kembang.

2. Kemudian masukan bahan B dan pukul sehingga pekat. 

3. Masukan ke dalam piping bag dan sejukan dahulu dan boleh di gunakan.




Cara: 

1. Potong pastry memanjang sebesar jari telunjuk dan gulung pada cuan horn.

2. Kemudian sapu butter dan tabur gula.

3. Bakar 10- 15 mins sahaja pada suhu 185°C. Bergantung pada oven masing masing. 

4. Biarkan sejuk dan boleh pipe filling. 



SELAMAT MENCUBA!




Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...