ASSALAMUALAIKUM!
Selamat Tahun Baru 2019 buat semua followers SemanisKasturi blog yang di sayangi. Semoga di tahun yang baru ini kita semua di limpahai rezeki dan kesihatan yang sihat hendaknya.
Alhamdulillah... hari ini SN berkesempatan untuk berbicara seketika sempena menyambut tahun baru walaupun keadaan tidak berapa sihat. Seminggu dah berlalu tapi sisa kesakitan masih terasa. Gastrik datang kembali tapi kali ini terasa amat sakit. 3 hari duduk di rumah sahaja makan pun tidak cuma dapat minum air sahaja. Episod pedih dan memulas bermula 4 hari lepas syukur semalam dah reda tapi masih berhati hati nak makan. Masak pun tidak syukur EN jenis yang tidak banyak ragam dan dapat masak sendiri.
Semoga SN terus di beri kekuatan dan bertambah rajin untuk menulis. Ini merupakan resepi tahun baru dan KIV resepi masih menunggu lagi.
Soft Peach Pie!! pernah cuba atau rasa tak?? Rugi tau kalau tak cuba. Tersangat sedap dengan gandingan vanilla sos walla enak sekali. Kalau nak lagi sedap guna fresh peach.
Vanilla sos pula SN beli yang dah siap rasanya lagi sedap dan memudahkan kerja hihi..
SOFT PEACH PIE
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
5 biji buah peach - potong memanjang
4 sdm gula pasir - untuk tabur atas buah
*kalau menggunakan buah dalam tin, cuci terlebih dahulu dan skip gula sebab ianya sudah manis*
A.
130g butter atau marjerin
120g gula kastor
B. (Ayak)
130g tepung gandum
1/2 sdt serbuk penaik
1 sdt gula vanilla/ 1/2 sdt esen vanilla
1/4 sdt garam
C.
1 biji telur gred A atau B
Cara:
1. Preheat oven pada suhu 170 degree apai atas bawah.
2. Masukan buah peach ke dalam pai plate dan tabur gula. Ketepikan seketika.
3. Pukul bahan A sehingga putih dan berkrim. kemudian masukan bahan B.
4. Pukul lagi sehingga sebati dan masukan bahan C. Pukul lagi sehingga adunan rata.
5. Tuangkan ke dalam pai plate tadi dan rata kan. Bakar selama 30-45 min sehingga masak dan keperangan.
6. Sedia untuk di nikmati sama ada ketika masih suam atau biarkan sejuk seketika.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan