Februari 22, 2016

APAM TEPUNG GANDUM YANG SANGAT GEBU


SELAMAT PAGI....
Semalam sue buatkan apam tepung gandum untuk minum petang kami. Alhamdulillah kejadian yang sangat gebu dan mekar. Malas nak letak dalam paper cups so kukus sekali harung je tapi mengambil sedikit masak ketika mengukus supaya ianya betul-betul masak.
Manakala bahan-bahannya amat mudah sekali tanpa ovelette. Yang penting ketika memukul telur dan gula kena lama sehingga betul-betul putih. Sue menggunakan carbonated water untuk menggantikan ovelette. Walla betul-betul halus teksturnya. Insyallah kalau pukul dengan sabar pasti ianya menjadi. Paling sedap digandingkan dengan teh o atau kopi o hmmmm... Jom tengok resepi.


APAM TEPUNG GANDUM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 Biji telur gred A - buang tali pusat supaya tidak bau hanyir telur
170g gula pasir

(B)
190g tepung kek - ayak 2-3 kali
60ml carbonate water

Cara
*Didihkan air kukusan terlebih dahulu*
1) Sediakan loyang 7/8 inci dan letak kertas kek dalamnya. ketepikan. (Jangan di glis dengan minyak atau mentega)
2) Pukul bahan A selama 15 minit sehingga betul-betul putih.
3) Kemudian guna spatula, masukan bahan B berselang seli dan diakhiri dengan tepung juga sehingga sebati.
4) Tuang adunan kedalam loyang tadi dan tutup tudung pengukus dengan kain dan kukus selama 30-40 minit sehingga masak menggunaka api besar.
5) Bila dan masak tutup api dan keluarkan apam dan biarkan sejuk sepenuhnya dan sedia untuk disajikan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...