ALHAMDULILLAH...
Semalam sue buat sup dan panggang roti yang simple untuk makam malam. Walaupun simple tapi ianya mengenyangkan. Sebagai pengganti nasi ianya cukup ideal sekali. kebiasaan sue memang suka buat sup cara begini dan ianya mudah di hadam dan sedap di cicah dengan roti. Manakala rotinya sue beli yang sedia ada dan olah sendiri..
SUP KENTANG DAN LOBAK MERAH BERKRIM
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
5 biji kentang - kupas kulit dan potong nipis
2 batang lobak merah saiz sedang - kupas kulit dan potong nipis
2 ketul kiub sayuran
Garam dan gula sedikit - secukup rasa
1.5 Liter air putih
Sedikit lada sulah
(B)
300ml whipping krim
200ml susu segar
Cara
1) Rebus bahan A sehingga kentang dan lobak merah empuk dengan menggunaka api sederhana.
2) Kemudian menggunakan hand mixer kisar kentang rebus tadi sehingga hancur atau blender halus.
3) letak kembali di atas dapur dengan menggunakan api kecil dan masukkan bahan B. Kacau sentiasa sehingga mendidih
supaya ianya tidak hangus dibawah. Tutup api dan sedia untuk disajikan bersama dengan roti.
*Setelah masukkan bahan B rasakan lagi garam gulanya, Kalau ada kekurang tambahkan lagi perasa*
ITALIAN CHEESY GARLIC BREAD
Oleh: Sue Norrman
1 French baguette loaf
(A)
2-3 ukas bawang putih
1 ikat kecil daun parsley (fresh)
1/2 cawan minyak zaitun
(C)
Sedikit garam dan lada hitam kasar
(D)
2 cawan mozzarella - parut
Parmesan cheese secukupnya - parut
Cara
1) Potong 2 loaf dan ketepikan. Panaskan oven pada suhu 190 deg api atas bawah.
2) Kisar bahan A hingga hancur (Sue guna food proccesor)
3) Kemudian sapu atas roti yang dan di
belah tadi dan tutp kembali. Bungkus dengan aluminium foil dan masuk
dalam oven. Bakar dalam 10 minit.
4) Keluarkan roti tadi dari bungkusan dan potong putus roti tadi. susun atas dulang pembakar.
5) Tabur bahan D di dahului mozzarella
dan parutan parmesan cheese. Masuk semula dalam oven dan bakar selama
20-25 minit hingga keperangan di atas.
6) Bila dan siap boleh lah dipotong dan sedia untuk di makan.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan