Ogos 05, 2016

SANDWICH TUNA SEDAP DAN MUDAH


SELAMAT PAGI..
Awal pulak hari ni mengadap pc hihi.. Mata dah tak boleh nak lelap lagi selepas subuh dan sarapan seawalnya hari ni. Tiada yang istimewa cuma sarapan simple dengan sandwich dan almond milk. Roti yang paling sue suka untuk sandwich atau makan kosong sama butter pun sedap. Boleh kenyang makan roti ni sebabnya bahan asas menggunakan carrot, soya beans dan walnut cincang.

Tapi hari ni beralih selera sue buat tuna sandwich pulak dengan strong cheese slice. Sedap!! tapi cheese tu kita slice sendiri nak tebal mana terpulang tapi kalau terlalu tebal pahit weiii.. Kalau somi sue dia tak suka makan cheese yang dah sedia slice di jual sebab katanya tak ada taste tapi sue suka cheese yang mild. Kadang beli yang 15% atau 25% tapi somi sue beli yang 70% fatt.. Pahit nya melekat ke lidah tak nak lah makan selalu. Badan pun naik comel semacam je kan hihi... jom..jom..


SANDWICH TUNA SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Roti secukupnya (anggaran untuk 3-4 set) - terpulang nak guna roti apa tapi kalau nak sedap guna wholemeal bread.
Crispy salad secukupnya - nak guna daun salad biasa pun ok.
Tomato - potong nipis
Timun - potong nipis
Sliced cheese secukupnya
Mentega untuk sapuan roti

Inti 
1 tin kecil tuna (guna yang tuna in water) - tapiskan
3 sdm mayonis
1 sdm susu manis
1 sdm creme fraiche boleh tengok CREME FRAICHE 
(kalau tak ada boleh ganti dengan plain yogurt) 
Sedikit lada sulah
Sedikit parutan kulit lemon - kalau tak ada abaikan
 *Satukan bahan basah kecuali tuna sehingga sebati dan cukup rasa. Masukkan tuna dan ratakan. Sedia untuk diguna.*


Cara
1) Potong sisi keras pada roti dan sapu sedikit mentega.
2) Kemudian letak daun salad, tuna sedikit di atasnya, timun dan tomato, sliced cheese, daun salad lagi dan tuna lagi diatasnya. Akhir sekali tutup dengan roti.
3) Kalau nak mudah ketika memotong, cucuk toothpick di 2 bahagian supaya timun dan tomato cantik dan tidak terkeluar ketika di potong.
4) Buat sampai habis dan terpulang pada kreativi sendiri nak atur susun inti dan salad.
5) Tada.. dah siap dan sedia untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...