Ogos 04, 2016

SAMBAL TUMIS UDANG MUDAH DAN SEDAP



Selamat petang..
Hari ni sue entri awal selepas usai semua kerja. Lauk simple dan sedap makan sama nasi panas tapi terlajak pedas la pulak. Cili kering yang sue beli di kedai thai tu memang berapi sangat rasanya. Cili thai kita sedia maklum memang pedas dan cili itu juga mereka kering untuk dijadikan cili kering.

Bila bos tak de di rumah boleh lah kita masak lauk kampung. sebenarnya lama teringin nak makan sambal tumis udang campur petai tapi hari tu ke kedai thai petai pulak habis. Tak apa lah sambal tumis biasa pun ok juga janji sedap.


SAMBAL TUMIS UDANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
500g udang fresh - Buang janggut dan cuci bersih. kalau yang besar buang tahi dan pasirnya.

Bahan kisar
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 batang serai - ambil putih dan hiris halus dahulu
2 biji buah keras

(A)
1/2 inci belacan
1-2 sdm cili giling - nak pedas tambah lagi
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
2 sdm sos cili
Air asam jawa sedikit
1 biji kecil bawang besar - hiris bulat

Cara
1) Panaskan minyak dengan api sederhana dan masuk bahan A. Tumis sehingga cili garing dan masukkan bahan kisar.
2) Kacau dan tumis lagi sehingga bawang layu dan betul-betul masak sehingga pecah minyak.
3) Masukkan bahan B, kacau sebati dan rasa secukupnya. Kemudian masukkan udang dan kacau lagi.
4) Biarkan ianya mereneh dalam 5-8 minit sehingga udang masak dan tutup api.
5) Sedap di makan bersama nasi panas dan ulaman.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...