Ogos 04, 2016

CHICKEN FLOSS ROLL CAKE... gebu dan sangat sedap!


ASSALAMUALAIKUM...
Apa khabar semua???  Alhamdulillah sue nak share resepi eksperimen yang sue buat 2 hari lepas. Ceritanya bila sue kemas freezer nak clear mana yang dah lama dan terjumpa chicken floss yang suami sue bawa dari medan tahun lepas. Yang semestinya sue check dulu adalah tarikh luput pada plastik dan alhamdulillah masih boleh diguna lagi sehingga desember nanti.

Terfikir juga nak buat apa dengan floss ni. Kalau nak buat roti memang tak ada orang nak makan sebabnya suami sue tak berapa suka makan roti yang ada inti begini. Tak palah fikir sue dan floss tu sue letak dalam bekas biar defrost nanti fikir balik apa nak buat. Bila teringat balik rasanya sue pernah makan ketika mengikut suami ada tugasan di batam 2 tahun lepas. Sue shopping barang keperluan dapur di supermarket dan di luarnya ada kiosk kek yang menjual roll cake ni sedap sangat. Sue beli 3 ketul habis sekali hadap je hmm.. tapi tak ingat apa namanya. Timbul idea nak nak buat dan berdoa semoga olahan kek nya menjadi nanti. Ok set.. 

Alhamdulillah.. untuk percubaan tak sangka menjadi dengan jayanya. Manakala taburan di luar sue buat padas macam buat cara talam berlauk. Syukur sangat eksperimen sue berhasil dan kalau dah cuba pasti nak lagi..hihihi..
So.. jom!!



>> Inilah hasilnya selepas di gulung tapi sedikit tebal pasalnya sue guna loyang 9 inci. Secantiknya guna loyang 10 inci untuk brownies ye dan hasilnya lagi comel.


CHICKEN FLOSS ROLL CAKE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
4 4 biji telur ayam gred B
50g tepung gandum
1/2 sdm tepung jagung
1 sdm tepung susu
50g gula halus/ kaster
1/2 sdm ovelette

(B)
100ml mentega cair (biarkan sejuk dahulu sebelum di tuang ke dalam adunan kek)

Sampingan
1 biji cili merah - buang biji dan cincang halus
Daun bawang secukupnya - potong halus
Bijan hitam dan putih secukupnya
Chicken floss secukupnya

Sapuan
4 sdm mayonis
2 sdm susu manis
1 sdm lemon jus
*kacau sebati*

Cara
* Panaskan oven pada suhu 170 degree. Sapu loyang 10 inci segiempat (loyang brownies) dengan mentega dan lapik dengan kertas kek*

1) Pukul bahan A sehingga putih dan kembang/ kental dalam 5-7 minit (high speed)
2) Guna senduk kayu/ spatula dan tuang bahan B. Kacau sebati dan rata kemudian tuang dalam loyang.
3) Tabur daun bawang, cili merah dan bijan. Bakar selama 15 dengan menggunakan api bawah dan tambah masa lagi 5 minit menggunakan api atas bawah sehingga masak/ perang.
* Sediakan kertas kek untuk menggulung kek yang sudah masak*
4) Keluarkan kek dari oven, guna pisau dan renggangkan kek dari loyang di sekelilingnya dan terbalikkan terus kek diatas kertas kek yang telah disediakan.
5) Sapu permukaan kek yang telah di terbalik dengan bahan sapuan dan tabur chicken floss.
6) Golong kek dengan menggunakan kertas kek (macam buat sushi) sehingga ke penghujung. Insyallah ianyanya akan melekat dan cantik sekali.
7) Biarkan rehat seketika dalam 10 minit dan boleh di potong. Selepas di potong boleh sapu lagi dengan mayonis dan tabur sedikit chicken floss untuk mendapat rasa yang lebih enak.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...