Oktober 02, 2015

PAI LABU SEDAP


Selamat pagi.. beginilah kalau tak ada sekolah lebih-lebih lagi sekarang cuaca dah sejuk. Perut memang sentiasa bergendang minta di isikan. Labu ni pemberian kawan Sue Filipino minggu lepas. Dia tanam sendiri dan benih dari Filipin. Isinya halus dan manis sekali. Banyak kali dah masak labu ni dari di panggang dan suami cakap bosan asyik labu je LOL.
Pai labu ni selalu Sue buat suatu ketika dulu dan menjadi kesukaan kami sekeluarga. Pastry nya Sue olah sendiri manakala filling Sue dapat dari kakak ipar. kami disini apa yang berkaitan dengan pai yang manis memang tak lari dengan vanilla krim. Sue kehabisan stok vanilla dan makan dengan jem HJORTONSYLT ni pun sedap. Jem yang teramat mahal dan cuma buahnya banyak terdapat di utara Sweden dengan cuaca yang sejuk.  Insyallah rasa yang tidak menghampakan dan boleh dijadikan jualan sampingan.


PAI LABU SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan pastry
170g mentega atau marjerin - cairkan
180g tepung gandum
80g gula kaster
1 sdt serbuk penaik
1/3 sdt garam

Cara
1) Satukan semua bahan dan terus masukan kedalam pie plate 9 inci( Sukatan memang untuk satu pai)
2) Kemudian tekan menggunakan jari sehingga menutupi keseluruhan plate. Ketepikan dahulu sebentar sementara membuat filling.
*Pastry doh ini tidak payah di sejukkan*


Inti labu
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
250 g labu yang sudah di kukus atau rebus - lenyek halus
150g gula perang@ brown sugar
3 biji telur B
80g tepung gandum
11/2 sdt serbuk kayu manis
150ml fresh cream@ whipping cream

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
1) Pukul gula perang  dan telur sehingga kembang.
2) Kemudian masukan tepung dan serbuk kayu manis. Kacau sebati dan masukkan labu.
3) Akhir sekali masukan krim dan kacau sebati lagi. Tuang dalam pastry dah dan sedia dan bakar selama 30-40 minit. 10 minit terakhir menggunakan api atas bawah dan bakar sehingga masak. Bergantung pada oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...