Oktober 28, 2015

BIHUN BELACAN/ KUCHING BIHUN BELACAN


Alhamdulillah.. Mihun belacan in the house!! Bila tengok memory last year di facebook teringin pula jadinya. Semenangnya lama dah tak buat mihun belacan ni.
Mungkin ianya tidak famous di Semenanjung tapi kami orang Sarawak terutama orang Kuching memang terkenal dengan mihun ni juga mi kolok dan laksa Sarawak. 
Dulu Sue selalu buat untuk birthday anak atau acara makan-makan di rumah dan menjemput kawan dan saudara datang. Siapa yang pernah makan mihun belacan ni pasti takut kelazatan rasanya. Walaupun bahan nya mudah tapi kalau kuah tidak sedap memang tidak sedap lah jawabnya. Sue cuma gunakan tauge dan timun memandang tidak ada sotong kembang dan telur padi. Walaupun ada telur memang sue tak pandai makan.
Kuahnya amat main peranan dan majoriti mihun belacan di monopoli oleh kaum cina. Amat sedikit kita orang bumiputra/ melayu yang buat mihun  belacan untuk jualan. Alhamdulillah.. bukan untuk riak tapi mihun ni menjadi kesukaan tetamu dan anak-anak. walaupun ada menu lain tetapi mihun ni tetap win!!

BIHUN BELACAN/ KUCHING BIHUN BELACAN
Resepi: Sue Norrman
(gandakan bahan-bahan kalau buat banyak)

Bahan-bahan
(A)
Mihun sedang kasar secukupnya - rendam kembang dan celur dengan air panas. Toskan
Tauge secukupnya
Timun - potong halus
Telur padi
Sotong kembang - potong sedang
Limau kasturi

(B)Kisar
1 biji bawang bombay sedang
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sedikit udang kering

(C)
Cili giling (Tak nak pedas abaikan)
Minyak sedikit untuk menumis

(D)
1 liter air
1/2 inci belacan + sedikit air - hancurkan
1-2 sdt pitis udang
1 sdt asam jawa paste (kalau nak masam lebihkan)
*Sue guna bukan adabi so tak terlalu masam. Agak-agak ye*
Kicap pekat masin sedikit/ kicap pekat unuk warna
Garam sedikit takut lebih masin (rasakan terlebih dahulu kerana belacan dan kicap dah masin)
Gula dan aji secukup rasa. (Kalau tak makan aji abaikan)

11/2 sdt tepung kentang/jagung + air sedikit untuk memekat kuah*

Cara
1) Tumis bahan (C) hingga garing dan masukan bahan kisar. Tumis sehingga kuning dan bawang masak.
2) Masukan bahan (D) kecuali bancuhan tepung* dan biarkan mendidih menggunakan api sedang dalam 10 minit.  Rasa secukupnya.
*Sebelum masukan bancuhan tepung, tapis kuah terlebih dahulu atau cedok guna penapis kecil supaya kuah bersih*
3) Masukan bancuhan tepung dan kuar rata. Tutup api. Kuar jangan cair ataaupun terlalu pekat. Agak-agak ye sebab setiap jenis tepung jagung/ kentang tak sama.
4) Hidang bersama bahan-bahan sampingan diatas.

SELAMAT MENCUBA!
.


 KRAM


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...