Alhamdulillah.. melangsungkan hajat yang lama tertangguh. Lama dah nak makan ABC tapi kehabisan tepung ubi dan di Thai store pun tak ada stok. Ni bila dah cukup bahan baru dapat buat. Walaupun ABC tak semewah macam di Malaysia tapi syukur dapat melepaskan kempunan.
Resepi cendol Sue ambil dari youtube. Yang lain macam biasa tapi Sue guna Gula apong dan kordial vimto untuk mendapat rasa yang lebih sedap.
HOMEMADE CENDOL
Resepi/ Sumber: Youtube
Oleh: Sue Norrman
Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1sdm tepung hoen kwee (Sue tambah)
1 sdm gula
1 sdt pandan paste + sedikit pewarna hijau
Cara
*Sediakan air + ais batu dalam bekas*
1) Bancuh sebati baha-bahan dan masak menggunakan api kecil sehingga pekat dan meletup kecil. Tutup api.
2) Masukan kedalam acuan maruku atau pengukus yang lubang halus. Tekan atas air batu dan biarkan 1 jam.
3) Sedia untuk digunakan dan kalau hendak menyimpan selebihnya letalkan sedikit air supaya cendol tidak kering/melekat.
BAHAN ABC
(Anggaran sendiri banyak mana nak guna)
Cendol
Kacang merah/ kidney bean (Sue beli yang sudah siap dan masak lagi dengan gula supaya manis)
Cincau
Jagung manis
Selasih - rendam dengan air biar kembang
Sagu yang sudah di masak
Susu cair
Sirap vimto/ Greenadine
Gula apong/ melaka untuk manis
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan