Assalammualaikum... Alhamdulillah cookies menjadi dengan jayanya.
Bila dapat tahu national exam lagi 2 minggu berderau rasa kepala. Tak nak stress nanti tak dapat fokus. So kita nak relax dan mencuba lagi buat cookies ni dengan idea baru.
Sebenarnya Sue nak buat nutella filling tapi terlupa nak beli.
Bila dapat tahu national exam lagi 2 minggu berderau rasa kepala. Tak nak stress nanti tak dapat fokus. So kita nak relax dan mencuba lagi buat cookies ni dengan idea baru.
Sebenarnya Sue nak buat nutella filling tapi terlupa nak beli.
Balik dari sekolah singgah di supermarket kira nak beli tapi bila dan masuk lain pula yang diambil. Sampai dirumah baru sedar itu yang terlupa padahal tujuan singgah memang nak beli nutella. Godaan mata membuatkan kita terlupa apa tujuan sebenar. Tak palah Insyallah kita boleh buat next time.
Kali ni Sue menggunakan peanut butter dan cokltt nuts untuk filling. Rasa cookies yang tak manis dan keenakan rasa koko menjadikan kombinasinya yang amat sedap.
CHOCOLATE COOKIES
Resepi: Sue Norrman
Anggaran dapat dalam 40-50 biji bergantung pada saiz.
Bahan-bahan
(A)
120g mentega - suhu bilik
140g gula perang
(B)
60g gula kaster
2 biji telur B
1 sdt golden sirup
(C) Ayak
300g tepung gandum/biskut
60g serbuk koko
1/2 sdt garam halus
1/2 sdt bicarbonate soda
1/3 sdt serbuk penaik
Filling
Nutella
Peanut butter
*Untuk filling mesti disejukan terlebih dahulu. Untuk memudahkan cedok 1/2 sdt setiap satu dan letak dalm dulang. Sejukan sekurang-kurang 2-3 jam sebelum diguna. Ianya untuk memudahkan membulat biskut supaya intinya tidak cair*
Gula kaster secukupnya - Untuk menggolek biskut
Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200 api atas bawah. Ianya bergantung pada oven masing-masing. Sue guna suhu 200.*
1) Pukul bahan (A) menggunak elektrik mixer hingga sebati. Jangan sampai kembang ye.
2) Kemudian masukan bahan (B) dan pekul sebati lagi diikuti bahan (C) sedikit-sedikit dan sebati.
3) Uli lagi menggunakan tangan untuk menjadikan doh padat.
4) Ambik sedikit doh sebesar duit 20 dan bulatkan. Buat lubang di tengah dan isikan inti. Kemudian bulatkan lagi dan golek dalam gula.
5) Letak dalam dulang yang telah dilapik dengan kertas kek. Buat sampai habis.
6) Bakar selama 10-13 minit. bergantung pada oven masing-masing. Bila biskut dan merekeh bererti ianya dan masak dan bolehlah dikeluarkan.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan