Ogos 01, 2015

GHEE RICE





Alhamdulillah.. Ghee Rice@ Nasi ghee ni Sue buat semalam bersama dengan AYAM 65@ CHICKEN 65 tetamu datang berziarah. Sue masak simple je lagipun belum makan tengahari dan kebetulan time mereka nak datang memang time lunch. Ghee rice ni memng nasi favorite sue dan tak banyak guna bahan-bahan. Semudah cara kalau nak buat bila emergency kes macam ni..hihihi. Resepi nya Sue olah sendiri ikut citarasa dan rasanya bukan mcam nasi minyak tapi sedap di tekak harum bau ghee nya. Nasi ni boleh di makan dengan apa jua jenis lauk memng sedap. Sue kadang teringin nak makan nasi lemak versi nasi ghee..waalaa..memang sedap! Cubalah kalau nak kelainan. 


GHEE RICE 
Resepi: Sue Norrman
 
Bahan-bahan
5 cawan beras basmathi- rendam sekejap dalam 30 minit dan toskan
( kalau guna beras jasmine atau beras wangi yang lain, beras jangan di rendan)
5 cawan air 
2 cawan susu cair
1-2 helai daun bay
1 ketul kiub ayam
1 ketul kiub sayuran/serbuk
Garam- jika kurang masin
Pewarna kuning kalau suka

Bahan Tumis
1/2 biji bawang besar - hiris halus
Halia sebesar ibu jari - hiris 
1-2 batang kulit kayu manis 
2 kuntum bunga anis
3 biji buah pelaga
2 sdm ghee + 1/2 sdm minyak masak
2 helai daun pandai

Cara
1) Tumis bahan tumisan hingga naik bau dan bawang layu.
2) Masukan air, kiub ayam dan sayur, daun bay. Biarkan hingga mendidih dan tapiskan ke dalam besen atau periuk.
3) Setelah di tapis didihkan lagi dan rasakan secukupnya baru masukan susu cair. biarkan hingga naik wap dan tutup api.
4) Beras yang ditos tadi masukan ke dalam periuk nasi elektrik dan tuang air stok yang dan di masak tadi dan masak seperti masak nasi biasa.
5) Kalau butang dan beralih ke 'keep warm' boleh lah di carik kan nasi. Kalau masih kelihatan nasi tak sekata masak renjis dengan air dan tekan butang ' cook' lagi

P/S: Kualiti beras berbeza dan sukatan air kena adjust sendiri ye. Kalau guna beras Jasmine ada yang jenis nasi akan kembang so kena kurang sukan air dan sukatan susu kekalkan!


SELAMAT MENCUBA!







Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...