Assalammualaikum... Masih terasa aura raya di Malaysia bila tengok kawan2 updated pergi open house. Itulah satu kelebihan di Malaysia. Tak terasa kan Syawal hampir ke penghujung. Lama tak entri pasalnya Sue pergi summer vacation ke utara tanah Sweden. Menjelah dari satu ke satu bandar tapi tak syok pasal sejuk yg teramat. Makin ke utara cuaca semakin sejuk dan bila malamnya masih terang.
Balik vacation hari rabu dan masih terasa penat duduk dalam kereta memanjang. Ni menu semalam tak sempat nak entri. Semua menu last bila ada tetamu nak datang.. Mak aiii.. tak tau apa nak di masak dan terpaksa cari apa yang ada dalam freezer je. Sue belum pergi beli barang dapur dan plan memang nak belanja hujung minggu konon nak rest dulu tapi bila ada tamu nak datang tak sedap hati nak cakap tidak.
Kami berdua berbagi tugas dan bekejar dengan masa. Syukur dapat selesai sebelum mereka datang. Ayam ni pun kalau resepi asal kena perap semalaman tapi Sue cuma perap dalam 3 jam dan terus goreng. Memang superb rasa ayamnya dan mereka puji sedap. Resepi dari adinda LYDIA HONEY yang semua masakan arab memang terbaik. Rasa ayam nya seakan tandoori tapi lebih sedap pasalnya isi ayam lembut bila di perap dengan rempah dan yogurt. Tak percaya cubalah tak rugi memang sedap punya. Mai tengok resepinya..
AYAM 65@ CHICKEN 65
Resepi: LYDIA HONEY
Oleh: Sue Norrman
1/2 ekor ayam-dipotong kecil
1/2 tsp
All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder)
1 tsp Garlic paste
1
tsp Ginger paste
1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le
X'tra)
2 tsp flour
1 Egg -small
2 tbsp yoghurt
1 tsp Cornflour
1 tbsp
Lime/lemon juice
Salt to taste
1/2 tsp corainder powder
1/4 tsp cumin
powder
1 tsp paprika powder Red food coloring
*Vegetable oil for deep
frying
*Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing
Bersihkan ayam dan rendamkan dengan sedikit cuka putih selam 5 minit dan bilas sekali lagi dengan air. Rebuskan ayam 1/2 masak, angjan dan toskan hingga kering airnya. Campurkan semua bahan rempah ratus ke dalam mangkuk kecuali bahan*, gaul sebati dan perapkan selama 3-4 jam. Goreng dalam minyak dengan api serdahana hingga masak/ crispy. Angkat letakkan di atas kitchen towel, biarkan seketika hingga diserap semua balance minyak.. Letakkan di dalam pinggan hidangan, taburkan dengan bawang dan cili goreng (goreng bersama hingga bawang kekuningan & cili sekadar layu-naik bau)-Lydia tak boh pon cili sebab tak makan & tak ada stock.. Kalau nak X'tra wangi leh letak daun kari masa nak goreng ayam.. Selamat mencuba.
Bersihkan ayam dan rendamkan dengan sedikit cuka putih selam 5 minit dan bilas sekali lagi dengan air. Rebuskan ayam 1/2 masak, angjan dan toskan hingga kering airnya. Campurkan semua bahan rempah ratus ke dalam mangkuk kecuali bahan*, gaul sebati dan perapkan selama 3-4 jam. Goreng dalam minyak dengan api serdahana hingga masak/ crispy. Angkat letakkan di atas kitchen towel, biarkan seketika hingga diserap semua balance minyak.. Letakkan di dalam pinggan hidangan, taburkan dengan bawang dan cili goreng (goreng bersama hingga bawang kekuningan & cili sekadar layu-naik bau)-Lydia tak boh pon cili sebab tak makan & tak ada stock.. Kalau nak X'tra wangi leh letak daun kari masa nak goreng ayam.. Selamat mencuba.
SELAMAT MENCUBA!
1/2 ekor ayam-dipotong kecil
1/2 tsp All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder)
1 tsp Garlic paste
1 tsp Ginger paste
1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le X'tra)
2 tsp flour
1 Egg -small
2 tbsp yoghurt
1 tsp Cornflour
1 tbsp Lime/lemon juice
Salt to taste
1/2 tsp corainder powder
1/4 tsp cumin powder
1 tsp paprika powder
Red food coloring
*Vegetable oil for deep frying
*Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Jaj/Dajaj 65 (Chicken 65)
1/2 ekor ayam-dipotong kecil
1/2 tsp All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder)
1 tsp Garlic paste
1 tsp Ginger paste
1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le X'tra)
2 tsp flour
1 Egg -small
2 tbsp yoghurt
1 tsp Cornflour
1 tbsp Lime/lemon juice
Salt to taste
1/2 tsp corainder powder
1/4 tsp cumin powder
1 tsp paprika powder
Red food coloring
*Vegetable oil for deep frying
*Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Jaj/Dajaj 65 (Chicken 65)
1/2 ekor ayam-dipotong kecil
1/2 tsp All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder)
1 tsp Garlic paste
1 tsp Ginger paste
1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le X'tra)
2 tsp flour
1 Egg -small
2 tbsp yoghurt
1 tsp Cornflour
1 tbsp Lime/lemon juice
Salt to taste
1/2 tsp corainder powder
1/4 tsp cumin powder
1 tsp paprika powder
Red food coloring
*Vegetable oil for deep frying
*Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Tiada ulasan:
Catat Ulasan