ASSALAMMUALAIKUM!
Selamat pagi semua.. semoga sihat dan ceria hendak nya. Alhamdulillah kami di sini dah pertengahan autumn dan cuaca semakin sejuk tapi musim luruh juga lah merupakan musim yang SN paling suka. Melihat keindahan alam ciptaaan tuhan.. MasyaAllah terpegun sangat. Insyallah nanti SN kongsi gambar autumn terkini untuk semua ye.
Seperti biasa resepi KIV lah jawabnya hihi.. resepi yang amat mudah dan menyelerakan dan sesuai dengan selera kami. EN suka kalau makan ikan kena ada sos nya sekali. Makanya SN terpaksa cari ilham nak buat sos gaimana untuk menepati selera. Nak cuba tak?? Jom tengok resepi..
SALMON WITH GARLIC BUTTER LEMON
Resepi: Sue Norrman
Bahan bahan
(A)
2-3 keping ikan salmon
Lada hitam - tumbuk kasar
Kosher salt sedikit
Secubit daun dill kering - skip kalau tak ada
Minyak zaitun sedikit
SOS GARLIC
(A)
2 sdm mentega
2-3 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 sdm tepung gandum
(B)
1 cawan air (+/-)
3 sdm lemon jus
1/2 sdm parutan kulit lemon
Garam secukup rasa
1/2 sdt gula pasir
Cara
- Satukan bahan bahan bersama salmon kecuali minyak zaitun dan perap 10 minit.
- Panaskan non stik pan dan tuang sedikit minyak zaitun dengan api sederhana.
- Goreng salmon tadi sehingga keperangan dan balik sebelah lagi sehingga masak.
- Angkat dan letak ke dalam pinggan sementara memasak sos.
Cara Sos
- Panaskan periuk atau non stik pan dan masukan mentega. Biarkan mentega cair dengan api sederhana dan masukan bawang putih. Tumis sehingga kekuningan dan masukan tepung gandum. Terus kacau sehingga berbuih.
- Masukkan air, garam dan gula dan kacau. Biarkan mendidih sekejap dan tengok kepekatan dan rasa sekali lagi.
- Boleh tambah rasa kalau ada kekurangan dan akhir sekali masukan lemon jus dan lemon zest. Kacau sebati dan tutup api.
- Sedia untuk di nikmati..
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan