Jun 20, 2017

Creamy Crab Stick Ciabatta Sandwish



Salam 25 Ramadhan!

Selamat pagi dan semoga sahabat SN sihat hendaknya. Alhamdulillah kita menghampiri ke penghujung ramadhan dan menghitung detik untuk menyambut syawal tidak lama lagi. Syukur ya Allah kita dapat menunaikan ibadat puasa walaupun tidak penuh dan semoga dapat bertemu lagi pada ramadhan akan datang.

Semalam Sn sibuk membuat mee kuning tempahan kawan SN yang baru datang dari filipin bersama keluarganya. Tempahan tak banyak mana pun 2 kg tepung tapi yang lenguh tu tangan pasalnya mesin kita manual je huhu. Memang tak sempat nak snap gambar kalau dah 5 orang berjumpa memang riuh di buatnya. Mereka datang ke rumah SN dan kami buat bersama untuk memudahkan dan di jamin halal.

Bila dah selesai semua penat juga lebih lagi puasa kan so time berbuka SN makan sandwish simple je sama nescafe panas. SN guna ciabata bread yang beli frozen so panaskan semula dalam oven sekitar 15 minit  dengan suhu maximum. Spreadnya pula SN buat sendiri dan salah satu spread favourite suami SN dan sedap di ganding bersama smoked turkey sliced. Resepi mudah dan sedap untuk semua jenis sandwish. Jom!!


CREAMY CRAB STICK CIABATTA SANDWISH
Resepi: Sue Norrman


Bahan bahan
1 - 2 ciabatta bread - belah 2
Daun salad secukupnya
1 biji tomoto - potong nipis
Chicken sliced/ halal beef bacon


Creamy cheese
150g bream cheese 
2 sdm mayonis
2 sdm creme fraiche/ sour cream - kalau tak ada, skip.
1 sdt lemon jus/ limau nipis
2 ketul crab stick - cincang halus
Sedikit daun dill kering
Garam dan gula secukup rasa
1/2 sdt mustard


Cara
  • Satukan bahan cheese dan rasa secukupnya. 
  • Sejukan semalaman atau 1 jam sebelum digunakan.
  • Ambil ciabatta bread - belah 2 dan susun daun salad dan tomato.
  • Sapu creamy cheese dan letak chicken sliced kreativiti sendiri.

SELAMAT MENCUBA!

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...