Februari 03, 2016

CEKODOK PISANG RANGUP DAN GEBU



SELAMAT PAGI..
Berbalik pada cekodok pisang yang sue buat 3 hari lepas. Atas permintaan en.somi untuk sarapan sebelum pergi kerja. Kebiasaan cekodok ni kami suka makan dengan jem raspberry dan kombinasi yang ideal. Sedap sangat. Cekodok ini walaupun dan sejuk tapi luarannya tetap masih ranggup. Banyak kali dah buat tidak akan jemu menjamu mereka yang datang dan menjadi satu kesukaan dan habis terlebih dahulu dari yang lain..

Resepi sedia ada DISINI




CEKODOK PISANG
  Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
350g pisang embun/hotel/berangan 
200g tepung gandum
100g gula
1 sdtsoda bicarbonate
1 sdm minyak
Sikit garam
Kelapa parut sedikit jika suka 

Cara
1) Lenyek pisang hingga hancur kesemuanya dan masukan gula diikuti bahan-bahan yang lain.
2) Sebatikan rata dan tutup dengan plastik atau simpan dalam kontena dan sejukkan dalam peti sejuk dan sejukkan semalaman.
3) Keluarkan 10-15 minit sebelum menggoreng.
4) Panaskan minyak, bila minyak dah betul-betul panas turun ke api sederhana.
5) Cedok guna tangan sahaja ikut suka saiznya supaya kejadiannya cantik dan bulat. Jangan terlalu besar kerana ianya akan mengembang.
6) Balik-balikkan supaya masak sekata dan buat sampai habis.


SELAMAT MENCUBA!
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...