September 06, 2015

BINGKA PISANG MARBLE YANG SANGAT SEDAP


Alhamdulillah.. semalam Sue bereksperimen lagi dengan bingka tapi kali ni menggunakan pisang. Mulanya terfikir juga kalau tak menjadi tapi tawakal. Walaupun pun tak menjadi fikir Sue tapi masih nak mencuba rasa mungklin dapat diperbaiki mana yang seharusnya kita ubah. 
Tak disangka eksperimen successful dan rasanya waalaa memang sedap!! Dengan kombinasi rasa coklat dan peanut butter membuatkan rasa lemak. Semalam punya dah habis Insyallah Sue nak buat lagi.



BINGKA PISANG MARBLE
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
2 biji telur A
100g gula perang

(B)
2 sdm peanut butter halus
1/2 sdt soda bicarbonate
8 sdm susu manis (nak lebih pun boleh)
4 sdm susu tepung
Secubit garam 

(C)Kisar halus
500g pisang berangan/ embun
50ml santan pekat

(D)Kisar halus
5-6 keping roti tawar (Tak payah buang tepi)
250ml santan pekat

(E)
1/3 cawan minyak jagung atau mentega cair

(F)
2-3 sdm milo+ coklat emulco

Cara
*Panaskan oven pada suhu 170-180 degress*
1) Pukul bahan (A) sampai kembang.
2) Masukan bahan (B) dan pukul sebati (Low speed).
3) Diikuti bahan (C) dan (D). Kacau sebati mengguna senduk sahaja.
4) Akhir sekali masukan bahan (E) dan sebatikan lagi. Bahagi kepada 2 bahagian  dan satu bahagian dicampur dengan bahan (F).
5) Sapu loyang 9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas kek. Tuang adunan coklat dulu berselang seli dengan adunan putih sehingga habis.
5) Bakar selama 1 jam (bergantung pada oven masing-masing. Cucuk bahagian tengah bingka dengan spegetti atau lidi satay untuk mempastikan kek dah masak ke belum. Kalau masih melekat sedikit lanjutkan masa membakar dalam 10 mimit api bawah). 50 minit pertama menggunakan api bawah sahaja dan 10 minit terakhir menggunaka api atas bawah untuk menggaring sedikit bahagian atas bingka.
6) Biarkan sejuk dan boleh dipotong.


SELAMAT MENCUBA!

KRAM



Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...