Ogos 13, 2015

PAI AYAM DAN CENDAWAN SEDAP



Semalam Suami Sue minta buatkan pai. Sue memang selalu buat dengan pelbagai inti dan inti smoked salmon adalah kesukaan dia. Cuma yang ada dalam peti ayam, daging dan stok ikan yang Sue beli d kedai asean tempoh hari. Cendawan pun Sue guna cendawan yang fresh tapi dah di frozenkan. Bila nak guna just defrost je. 
Resepi pastry Sue dapat dari belakang kotak frozen pai yang jual kat supermarket. Memang tak ada sukatan cuma depa letak ingredients je. So sue cuba banyak kali untuk mendapat sukatan yang betul dan cun lah kiranya. Try and error rasanya lebih 5 kali. Sue cuma buat pastry je tak letak filling takut keras ke tak menjadi rugi pulak kita masak elok-elok intinya. 
Bila dah berpuas hati dan suami kata ok precis sama dengan yang frozen baru Sue guna pakai resepi pastry ni. Ni cerita 2 tahun lalu dan sekarang Alhamdulillah memang tak ade masalah dengan pastry dan filling kita boleh buat pelbagai. Sue selalu buat dalam 2 versi, ikut mood kalau nak guna buttermilk atau fresh milk tapi suami Sue suka kalau guna buttermilk kerana lembut dan lemak rasanya. Manakala inti pula yang sampingan telur dan sour cream sue tengok dalam siaran masakan 20 minit  dalam tv setiap hari khamis. 
Kalau duduk perhati memang kita nampak banyak mana yang depa guna dan Sue siap salin. Bahan selebihnya ikut citarasa sendiri. sebab itilah tiap kali depa buat pai cantik je bila di potong. Untuk pastry pula Sue Guna loyang biasa dan letak aluminum foil supaya dapat di angkat dan pastry ni jenis yang tinggi. Kalau ada loose pan lagi mudah tapi cara gini pun ok...

PAI AYAM DAN CENDAWAN SEDAP
Oleh: Sue Norrman

PASTRY
240g tepung gandum
1 sdt serbuk penaik@ baking powder
1/3 sdt garam
1 sdt icing sugar
50-70g mentega
100ml (+/-) susu segar (Sue guna buttermilk)*

Cara
1) Satukan bahan-bahan kecuali (*) hingga menjadi macam serbuk roti.
2) Kemudian masukan (*) tadi dan uli menjadi doh.
3) Terap bulat dan masukan ke dalam loyang(loose pan) 7- 8 inci. Kalau tak ade loose pan boleh guna loyang biasa dan letak dulu aluminium foil dalam nya supaya nanti bila pai dah masak dapat di angkat.
*Mesti terap sedang besar ya supaya dapat tinggi sekelilingnya*
4) Cucuk pastry dengan garpu supaya bila di bakar tidak mengelembung dan sejukan dalam 10 minit sementara membuat bahan inti.



 INTI AYAM DAN CENDAWAN SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1/2 biji bawang besar- dadu halus
minyak untuk menumis

(B)
50-100g isi ayam- cincang atau dadu terpulang
1 tin kecil cendawan- hiris

(C)
1 sdm sos tiram
1 sdm sos lea & perrin
1 sdm stok ayam pekat/1 ketul kiub
1/2 sdt lada hitam kasar
2 sdt gula (anggaran ye)
1 sdt kicap cair
garam secukunya
*Jangan letak garam dulu takut masin*

(D)
300ml sour cream
3 biji telur
1 sdt tepung jagung
Parutan cheddar secukupnya

Cara
1) Tumis bahan (A) hingga kuning dan masukan bahan (B).
2) Bila ayam dan bertukar warna masukan bahan (C) dan kuar sebati.
3) Rasakan secukupnya manis dan masin dan tutup api. Sementara menunggu ianya suam keluarkan pastry dari peti sejuk.
4 Bila bahan ayam dah suam, Satukan bahan (D) dan tuang kedalam bahan ayam yang dimasak tadi. Kacau sebati.
.5) Bakar 30-40 minit pada suhu 170-180 api bawah, bergantung pada oven masing-masing dan 10-15 minit terakhir bakar api atas bawah sehingga masak.
6) Bila dan suam baru di potong dan sedia untuk dimakan. Juga sedap di makan bersama Brown Sos DISINI.


SELAMAT MENCUBA!



KRAM








Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...