Ogos 13, 2016

SALMON TERIYAKI.. mudah dan sedap.


HEJ!
Hari ni sue nak kongsi resepi yang sangat mudah tapi sedap. Yang penting mesti ada sos teriyaki ye. Sekarang cuaca semakin sejuk dan waktu maghrib pun dah awak satu jam dari ramadhan lepas. Bila cuca dingin begini perut sentiasa bernyayi ertinya nak minta di isi hihihi..

Ini lah menu lunch for one hari ini. Yang simple itu sebenarnya lagi berselera kita makan kan? Sue cuma rebus carrot dan celur baby spinah untuk di ganding dengan teriyaki dan semestinya nasi panas. Jom..


SALMON TERIYAKI
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 ketul filet ikan salmon - cuci bersih dan keringkan dengan tuala dapur
(Terpulang pada kuantiti yang di perlukan)
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar
Sedikit garam
Sedikit brown sugar*
Minyak zaitun anggaran 2 sdm*

(B)
Sos teriyaki - anggaran 3 - 5 sdm 
2 sdm air 
Sedikit bijan putih - sangai sekejap
Sedikit daun bawang (tadi lupa letak)

Cara
1) Satukan bahan A kecuali yang bertanda (*) . Panaskan non stik pan dan masukkan  minyak zaitun .
2) Masukkan ikan ke dalam pan dan goreng sehingga keperang dengan di bawahnya. Tabur sedikir brown sugar anggaran 3-4 cubit di atas ikan dan lanjutkan sedikit masa lagi menggoreng.
3) Balik ke sebelah bahangian atas ke bawah dan masak sehingga keperengan dan tutup api.
4) Letakkan kedalam pinggan dan tuang sos teriyaki atas ikan.
5) Tabur sedikit bijan dan daun bawang...sedia di nikmati.


Sos Teriyaki
>> Satukan sos teriyaki bersama air dan sedikit minyak selepas menggoreng ikan tadi. kacau sebati dan panaskan atas api sehingga mendidih dan tutup api. Sedia di gunakan.


SELAMAT MENCUBA!


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...