Julai 11, 2016

SATAY AYAM SEDAP DAN MUDAH


SELAMAT PAGI...
Satay lebaran untuk melepas hajat di hati.. Kita buat untuk makan sendiri dan Alhamdulillah  habis juga hihihi.. yang penting rasa kena ada. Manakala nasi himpit sue buat sehari sebelum bersama dengan kuah kacang DISINI. Nasi himpit sue padat dalam kontena sahaja lagipun buat tak banyak mana pun, cukup untuk sekali makan. Daging dan ayam sue perap semalaman dalam peti sejuk untuk mendapat rasa yang enak dan proses membakar pun tak lama so isinya tak kering. Sekejap je pasal ianya dan serap bahan dan rempah. Insyallah..


SATAY AYAM  JUICY
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
3 ketul isi dada ayam - potong dadu sedang (jangan terlalu kecil) 
Lidi satay secukupnya - rendam dengan air terlebih dahulu dalam 30 minit.

Kisar halus
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai - hiris nipis dahulu
1/2 sdm biji ketumbar - sangai
1/2 sdm jintan putih biji - sangai
1 sdt jintan manis biji - sangai

(A)
1 sdt serbuk kunyit
2 sdm golden syrup atau 1 sdm golden syrup + 1 sdm madu
Garam secukup rasa
1/2 sdm gula pasir
1 sdm sos cili
1 sdm sos tomato

CARA
1) Masukkan isi dada ayam yang telah di potong ke dalam bekas/ kontena.
2) Kemudian tmasuk bahan kisar dan gaul sebati. Diikuti bahan A dan sebatikan lagi.
3) Tutup kontena dan perap semalam dalam peti sejuk.
4) Bila dah selesai semua sisi ayam di cucuk dalam lidi boleh lah di panggang.
5) Sediakan sedikit minyak dan serai yang telah di ketuk dalam 2 batang untuk merinjis ayam nanti.
6) Panggang jangan terlalu lama dan cukup bila keperangan.


 SELAMAT MENCUBA! 

KRAM



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...