Januari 03, 2016

CHEESY CHICKEN CALZONE


Assalammualikum dan Selamat Tahun baru 2016!! Alhamdulillah dan dapat bertemu lagi kita pada tahun baru 2016.
 Baru berekesempatan mengadap pc hari ni. Lately memang busy ke dapur dan mengemas barang yang belum habis di keluar sepenuhnya. Hari ni kita lunch + dinner dengan calzone atas permintaan somi. 
Makan sebiji pun dan cukup bagi sue. Cepat kenyang macam makan pizza juga. Sebenarnya sama je kan memang dari keluarga pizza cuma keunikannya di lipat macam karipap gitu.
Inti nya sue guna resepi bolognese dan tambah cendawan dan sedikit isi ayam yang telah di rebus. Yang pasti ianya mencukupi citarasa anak tekak hihi. So mai tengok resepi nya ye..

CHEESY CHICKEN CALZONE
Resepi: Sue Norrman

Untuk resepi inti DISINI
Untuk resepi sos sapuan pizza DISINI

Bahan doh
(Anggaran dapat dalam 4-5 biji kalau saiz sedang kecil)
(A)
120ml susu segar
2 1/2 sdm mentega/ marjerin

(B)
200g tepung roti
1/2 sdt garam halus
1 sdt gula
1 sdt instant yis

(C)
Cheddar atau mozzarella parut secukupnya
1 biji telur untuk sapuan dan melekat doh

Cara
1) Panaskan bahan A sehingga mentega cair dan ketepikan sebentar sehingga suam.
2) Masukan bahan B ke dalam bread maker atau mixer. Gaul sebati dan masukan bahan A tadi sedikit-sedikit sehingga kalis dan uli sehingga elastik dan lembut.
3) Rehat 40 minit sehingga doh naik 2 kali ganda. Tumbuk dan buangkan angin.
*Panaskan oven pada suhu 160C api atas bawah*
4) Bahagi doh kepada 4-5 dan bulat-bulatkan. Giling doh sedang nipis, sapu sos pizza sedikit pada sebelah bahagian sahaja dan letak initi serta tabur cheese.
5) Sapu di keliling permukaan dengan telur dan lipat. Tekan-tekan supaya tak tebuka dan boleh di kelim atau tekan dengan garpu. Buat sampai habis dan sapu permukaan calzone dengan telur dan tabur sedikit oregano kering kalau suka. Bolehlah di bakar selama 20-30 miit sehingga perang.

SELAMAT MENCUBA!

 
KRAM
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...