Jun 14, 2016

DAGING STROGANOFF SAMA PASTA


IFTAR DAY 8
Alhamdulillah.. Semalam sue masak simple sahaja untuk kami berbuka. Makan pasta dengan daging masak orang putih hihihi.. Mudah kan sekali jalan je tapi kalau makan dengan nasi lagi sedap daging ni. Untuk menukar menu boleh lah cuba masak daging yang mudah sekali bahan-bahan pun tidak banyak tapi sedap!


DAGING STROGANOFF SAMA PASTA
Resepi: Sue Norrman

(A)
300-500g daging batang pinang - cuci dan potong panjang sebesar ibu jari dan keringkan.
1 sdt garam halus
5-7 sdm tepung gandum

(B)
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
Minyak zaitun secukupnya untuk menumis

(C)
1 tin cendawan butang - hiris nipis
1/2 inci halia - tumbuk halus

(D)
2-3 cawan air (+/-) - masukkan 2 cawan dahulu
11/2 sdm sos cair
1 sdm kicap lemak manis
1/2 sdm mustard (kalau tak ada abaikan)
Sedikit lada hitam tumbuk kasar
Sedikit daun thyme atau parsley 
1 ketul kiub lembu

(E)
1 sdm sour cream (boleh ganti dengan plain yogurt)
2 sdm cream cheese
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1) Sebatikan bahan A dan ketepikan. (pastikan daging di lap kering dengan tisu dapur dulu)
2) Tumis bahan B sehingga kuning dan masukkan bahan C. Tumis sehingga sebati dalam 2-3 minit kemudian masukkan bahan A tadi.
3) Gaul sebati sehingga tepung yang membaluti daging cair dan pekat serta keperangan.
4) Masukkan bahan D beserta air 2 cawan dahulu. Kalau masih pekat baru masukkan 1 cawan lagi. Biarkan mendidih dengan api kecil dan masak sampai empuk. (Kalau nak cepat guna pressure cooker)
5) Bila daging dah empuk dan masih pekat tambah lagi sedikit air dan rasakan secukupnya.
6) Akhir sekali masukkan bahan E dan biarkan mendidih dan tutup api.
7) Bolehlah dihidang bersama pasta atau nasi. Tabur sedikit daun parsley fresh sama green beans atau lobak merah.


PASTA
Boleh guna apa sahaja jenis pasta terpulang pada citarasa sendiri. Cara memasak pasta ikut arahan belakang kotak atau plastik pasta.


SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Jun 13, 2016

PORTUGUESE KASTAD TART


ASSALAMUALAIKUM....
Selamat berbuka puasa untuk teman semua d malaysia tapi kami sini masih setia menunggu hampir 8 jam lagi.
Semalam sue berkesempatan membuat portuguese kastad tart yang menjadi salah satu tart kesukaan sue dan anak-anak.
lama rasanya tak buat dan last pada tahun 2011. Alhamdulillah rasa dan teksturnya masih seperti biasa. Resepi doh dan 
inti memang resepi asal dari sue sendiri yang sue olah mengambil masa yang agak lamak untuk mendapat rasa yang menepati citarasa yang sedap. Sini sue panjangkan resepi untuk semua yang ingin mencuba dengan tutorial yang jelas. Untuk mendapat pastry yang sedap kena bersabar ye. Insyallah kalau yang sudah mencuba boleh tinggalkan feedback ye. Mungkin ada yang terkurang sue boleh perbaiki kerana deria rasa kita berbeza.. In Sya Allah...


PORTUGUESE KASTAD TART
Resepi: Sue Norrman

Doh/ pastry
(A)
300g tepung gandum
250g mentega sejuk (biasa) - potong dadu kecil

(B)
80g air sejuk 
1/2 sdt garam halus
172 sdm jus lemon
1 sdt gula halus
1 biji kuning telur gred B


Cara 

*Ikut tutorial seperti diatas untuk mendapatkan doh/ pastry yang cantik*

1) Pukul bahan A seperti diatas sehingga sebati. Boleh juga guna food processor dan kisar. 
2) Masukkan bahan B dan uli hingga sebati dalam 3 minit sahaja. (Jangan pukul terlalu lama.)
3) Taburkan sedikit tepung untuk membulatkan doh seperti di tutorial.
4) Giling doh menjadi rectangular dan ketebalan dalam 2-3 mm.
5) Ambil bahagian hujung sebelah kanan atau kiri dan lipat separuh sehingga di tengah-tengah doh.
6) Ambil lagi di sebelah dan tindihkan di atas doh yeng telah di lipat tadi.
7) Bungkus dengan plastik lutsinar dan sejukkan selama 20-30 minit. Keluarkan dan ulang langkah yang sama (tutorial 5-7). Sementara itu bolehlah menyediakan inti kastad.
8) Dah siap 2 proses bolehlah disapu sedikit mentega kedalam acuan muffin.
*Panaskan oven pada suhu 200 degree api atas bawah*
9) Giling doh tadi dan cetak bulat 12-14 keping.
10) Kemudian giling lagi sedikit untuk membesarkan doh supaya cukup untuk menutupi tepi acuan. (2-3mm)
11) Buat sampai habis doh dan lebihan doh boleh guna acuan tart yang biasa (acuan tart telur)
12) Inti kastad sedia untuk dituang kedalam pastry.
13) Tuang sampai sama paras dengan doh dan ianya tidak akan mengelembung (jangan risau). Bolehlah dibakar selama 20-25 minit bergantung pada oven masing-masing sehingga masak dan keperangan di permukaan kastad.
14) Keluarkan dari oven dan biarkan suam seketika dan bolehlah dikeluarkan dari acuan.



CUSTARD FILLING
Resepi: Sue Norrman

(A)
200ml whipping krim (dairy)
200ml susu segar
120g gula pasir

(B)
50ml susu segar
50g tepung kastad

(C)
5 biji kuning telur
2 sdt esen vanilla


Cara

1) Sediakan semua bahan-bahan.
2) Masak bahan A sehingga gula hancur sahaja (naik wap dan jangan sampai mendidih) dan tutup api.
3) Satukan bahan B sehingga sebati dan tidak berketul. Tuang kedalam bahan A tadi dan kacau sebati. Bketepikan dan biarkan suam.
4) Masukkan bahan C dan kacau sebati.
5) Tuang kedalam jag untuk memudahkan menuang kedalam pastry.
6) Bolehlah dibakar sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Jun 11, 2016

KEBAB DAGING DENGAN SOS SPECIAL



SELAMAT BERBUKA PUASA SEMUA..
Alhamdulillah.. tak terasa dah 6 hari kita berpuasa. Seperti biasa menu iftar kami memang yang simple sahaja tapi berbuka hari ini sue buat kebab daging dengan homemade roti pita DISINI . Sos putihnya sue buat cara sue sendiri dan biasa sue guna untuk salad. Lebihannya boleh simpan untuk sos burger dll. Untuk mendapat daging yang sedap perap semalaman sebelum di panggang.




KEBAB DAGING
Resipi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500g daging batang pinang
2 ulas bawang putih - tumbuh halus
1/2 sdt serbuk paprika
1/3 sdt serbuk halia
1/2 sdt lada hitam - tumbuk kasar 
1/2 sdt  jintan putih - tumbuk kasar
3 sdm madu
1 sdt gula
Garam secukup rasa 
2 sdm minyak zaitun
1 sdm jus lemon/ limau kasturi

(B)
1/2 biji bawang besar - cincang halus
Cili benggala secukupnya (ikut citarasa dan warna)
2-3 sdm sos tomato
1 sdm sos cili
Air sedikit
Serbuk perasa secukupnya
Minyak sedikit untuk menumis

Cara
1) Satukan kesemua bahan-bahan dan perap dalam peti ais semalaman. (simpan dalam bekas bertutup)
2) Panaskan oven pada suhu 170 degrees api atas bawah dan masukkan daging yang telah diperap. Panggang dalam 25-30 minit sehingga masak. (Guna radai sahaja ketika memanggang dan letak tray di bawah radai)
3) Bila daging dah masak bolehlah dihiris nipis dan kecil. Ketepikan.
4) Bahan B - Tumis bawang sehingga kuning dan masukkan cili benggala diikuti bahan seterusnya. Bila dan sebati masukkan daging yang telah dihiris nipis dan tambah sedikit serbuk perasa dan rasa sekali lagi. Tutup api(masak jangan terlalu kering).
5)  Bolehlah dimasukan kedalam roti pita yang telah dibelah dua bersama dengan sos kebab special.



SOS KEBAB SPECIAL
Bahan-bahan
3 sdm plain yogurt
1-2 sdm sour cream
2-3 sdm fresh milk
1 sdt mayonis
1-2 sdt jus lemon/ lime/ limau kasturi
1 sdm pickled cucumber - cincang halus (ada jual di supermarket. Kalau tak ada guna timun biasa, buang empulur tengah dan cincang halus)
Garam sedikit
2-3 sdt gula

Cara
1) Satukan semua bahan-bahan dan rasakan secukupnya. 
2) Kalau masih pekat tambah lagi sedikit susu segar dan rasanya mesti manis sedikit.
3) Sedia untuk digunakan dan lebihan bolehlah disimpan didalam peti sejuk.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



ROTI ARAB @PITA YANG SANGAT LEMBUT



Tengahari tadi sue siapkan homemade roti pita atau roti arab untuk berbuka makan dengan kebab daging. Roti yang sangat mudah dibuat dan sangat lembut teksturnya. Yang lebih tu boleh lah disimpan untuk sahur nanti. Lama juga tak makan kebab itu yang teringin sangat. Roti yang selalu sue buat dulu sebelum berhijrah ke sweden makan dengan kari ayam dan anak-anak sue suka sekali. Dan proses membakar pun sekejap sahaja..


ROTI PITA LEMBUT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
11/2 sdt instant yis
3/4 cawan air suam
1/2 sdt gula

(B)
350g tepung roti (boleh juga guna tepung gandum)
1 sdt serbuk penaik
3/4 sdm gula halus/ pasir
1 sdt garam
3/4 cawan air suam
2 sdm minyak zaitun/ minyak masak biasa*


Cara
1) Satukan bahan A dan biarkan sehingga yis kembang.
2) Masukkan ke dalam bread maker atau mixer dan masukkan bahan B kecuali yang bertanda (*) sedikit-sedikit dan masukkan air sehingga sebati. 
3) Bila dah sebati baru masukkan (*) dan uli sehingga lembut dan elastik.
4) Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda. Tumbuk doh untuk membuang angin dan boleh lah dibahagi kepada 8.
5) Tabur sedikit tepung didalam tray dan bulatkan doh tadi. Tabur lagi sedikit tepung diatas doh yang telah dibulat dan tutup dengan kain.


6) Rehatkan lagi doh selama 20-30 minit.
7) Panaskan oven pada suhu maximum api atas bawah. Giling doh tadi jangan terlalu nipis dan bolehlah diletak di atas radai dalam oven.


8) Bakar selama 5-8 minit sehingga ianya mengelembung dan bolehlah dikeluarkan. Buat sampai habis.


SELAMAT MENCUBA!


Jun 09, 2016

BUTTERSCOTCH RAISIN MINI BUN


SELAMAT MALAM..
Tengahari tadi sue berkempatan membuat bun butterscotch campur dengan kismis hitam. Teringin nak makan bun butterscotch tapi sue cuma menggunakan butterscoth esen untuk aroma dan kismis untuk penambah rasa. Resepi sue olah sendiri menggunakan sepenuhnya susu rendah lemak yang sejuk dan ovelette untuk melembutkan bun. Tersangat berpuas hati dengan hasil yang sangat lembut dan halus. ALHAMDULILLAH.. bun ni nanti untuk menu sahur kami nanti..


BUTTERSCOTCH RAISIN MINI BUN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
350g tepung roti/ high protein
1 biji telur gred c
11/2 sdm susu pekat manis
2 sdm gula pasir/ kaster
1/2 sdt garam halus
1/3 sdt bread softener
1/2 sdt bread improver
1 sdt instant yis
1 sdt ovelette
200ml susu rendah lemak yang sejuk
1/2 cawan kismis hitam
Sedikit perisa butterscoth
11/2 sdm shortening/ marjerin*

Sapuan
1 kuning telur
Susu sedikit

*Gula perang atau raw sugar untuk taburan atas roti*

Cara
1) Satukan kesemua bahan-bahan kedalam mixer/ bread maker kecuali yang bertanda (*). 
2) Uli sebati dan masukkan (*) dan uli lagi sehingga elastik dalam 40 minit dan rehatkan sehingga naik dua kali ganda.
3) Bila doh dah naik, tumbuk untuk membuang angin.
4) Timbang setiap doh dalam 40-45g. Sapu sedikit minyak pada tangan untuk proses rounding doh.
5) Sediakan loyang dan sapu mentega/ shortening dan bolehlah letakkan doh yang sudah dibulat-bulatkan tadi.
6) Bulat sampai habis dan rehatkan lagi sehingga doh naik 2 kali ganda.
7) Sapu doh dengan bahan sapuan dan tabur sedikit gula diatasnya.
8) Bakar selama 25-30 minit pada suhu 175 degrees sehingga bun keperangan. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega supaya ianya tidak kering pada permukaan bun.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

KURMA TELUR SEDAP DAN MUDAH


IFTAR KE 4.. 
ALHAMDULILLAH.. dan selamat berbuka dan selamat bersahur juga tak kira dimana berada. Dah hari keempat baru terasa nak makan nasi dan lauk cuma kurma telur dan sambal bilis sahaja tapi suami sue cuma makan kurma telur dan salad timun.
Masak ala kadar sahaja nanti sahur kiranya nak buat pancakes saja. Resepi yang mudah dan enak lebih lagi makan dengan nasi panas..hmmm hanyut. Jom!!


KURMA TELUR ENAK
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
5 biji telur ayam - rebus dan kupas kulitnya
1 biji tomato - belah 6
2 biji kentang - kupas kulit dan potong dadu atau panjang. Kemudian Goreng sekejap.
2 biji cili merah/ hijau

Kisar halus
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras

(A) 
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji cengkih
2 biji buah pelaga
1/2 biji bawang besar - potong panjang
Minyak masak dan sedikit ghee untuk menumis

(B)
2-3 sdm rempah kurma bancuh dengan sedikit air (jadikan paste)
Air jika perlu

(C)
1 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
1 sdt serbuk perisa
2-3 biji limau kasturi - ambil jus 


Cara
1) Panaskan minyak dan ghee. Tumis bahan A sehingga naik bau.
2) Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga kuning.
3) Masukkan bahan B dan kecilkan api. kacau selalu supaya bawahnya tidak hangus dan masak sehingga pecah minyak.
Tambah sedikit air jika perlu.
4) Diikuti bahan telur, kentang, tomato dan cili. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan bahan C.
5) Kacau lagi dan rasa secukupnya. Kalau terlalu pekat tambah lagi sedikit air dan tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Jun 08, 2016

MOIST SAVOURY MUFFIN


ALHAMDULILLAH...
Selesai sudah berbuka puasa untuk hari ketiga RAMADHAN. Selera makan pun berkurangan mungkin terlalu lewat masa berbuka. Plan awalnya nak buat nasi goreng sempoi je tapi suami sue cakap nak makan muffin. Terfikir juga kalau buat savoury muffin mungkin sedap kan?. Bacon ayam yang sue beli di kedai arab ahad lepas masih elok lagi dan sue olah mengikut citarasa anak tekak. Kejadian yang begitu moist sekali dan sedap. Bahan pun tak banyak cuma bermodal sedikit untuk cheese saja. 
Untuk acara party ataupun minum petang memang cun sekali. Boleh juga buat dalam paper cups kecil dan pasti comel hihihi.. Makanya menu berbuka kami hanya muffin dan orange juice sempoi.



Tada.. inilah hasilnya dan teman mesti cuba ye dan pasti berpuas hati..


MOIST SAVOURY MUFFIN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
185g tepung halus (kalau guna tepung gandum ayak 2 kali)
2 sdt serbuk penaik
20g gula halus
1/2 sdt garam halus

(B)
1/2 biji bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
30g mentega

(C)
Halal bacon (sue guna bacon ayam) - potong halus

(D)
1 biji telur ayam gred B
170ml susu segar sejuk

(E)
40g mazzarella parut
Sedikit parmesan cheese - parut
Sedikit daun bawang - potong halus

Sampingan
Paper cups secukupnya (anggaran 9-10)
Acuan muffin





Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-185 degree api bawah*
1)  Satukan bahan A dan ketepikan.
2) Tumis bahan B sehingga bawang kuning dan masukkan bahan C. Tumis sehingga bacon seakan garing dan tutup api.
3) Tuang kedalam bahan A tadi dan gaul sebati.
4) Masukan bahan D, susu terlebih dan diikuti telur dan kacau sebati.
5) Akhir sekali masukkan setengah bahan E dan kaup balik. (setengah bahan lagi untuk ditabur diatas muffin)
6) Rehatkan seketika dalam 7-8 minit dan kaup 2-3 sudu makan aduan dan letak kedalam paper cups sehingga adunan habis. Tabur lebihan bahan E tadi.
7) Bolehlah dibakar sehingga keperangan dipermukaan muffin anggaran 15-20 minit bergantung pada oven masing-masing.



SELAMAT MENCUBA!








IKAN SEBELAH PANGGANG BERSAMBAL



Hari ni sue berkesempatan entri resepi KIV yang menti giliran untuk di update. Seperti biasa ikan panggang style sue adalah salah satu menu win untuk famili sue terutama anka-anak sue. Dengan aroma yang wangi dan sambal yang cukup rasa (3 rasa) menjadi menu wajib setiap bulan puasa. Ikan ini juga sue buat ketika masih di malaysia tempoh hari.. Nak rasa keenakkannya jom tengok resepi..



IKAN SEBELAH PANGGANG BERSAMBAL
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 ekor ikan sebelah yang telah dibersihkan
Sedikit garam
1sdm jus limau kasturi/ lemon / lime
Daun pisang secukupnya

P/S: Sediakan sambal terlebih dahulu


Cara
1) Sapu garam pada keseluruhan ikan dan perah jus. Perap dalam 10 minit dan bolehlah di panggang sehingga masak @garing kulitnya.
2) Letak atas daun pisang dan tuang sambal dan limau kasturi untuk sampingkan kalau mahu sambal yang lebih masam.
(Sue guna non stik pan untuk memanggang dan letak sedikit minyak atas daun pisang)


SAMBAL IKAN PANGGANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan kisar
2 biji bawang besar
1 biji bawang holland
2 biji bawang putih
1 inci halia
2 batang serai - hiris halus dahulu

(A)
1 senduk cili giling
1 inci belancan bakar
Sedikit serbuk kunyit
Minyak secukupnya untuk menumis 

(B)
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air

Cara
1) Tumis bahan A sehingga cili pecah minyak dan masukkan bahan kisar.
2) Kacau sehingga garing dan bawang masak kemudian masukkan bahan B secukup rasa (masam, masin, manis). Kalau pekat tambah lagi sedikit air.
3) Biarkan seketika dengan api kecil dan tutup api. Sedia untuk digunakan.

P/S: Lebihan sambal boleh disimpan di dalam peti sejuk.


SELAMAT MENCUBA!

PUDING OREO KASTAD YUMMY


ALHAMDULILLAH DAN SELAMAT PAGI SEMUA!
Resepi terlepas pandang yang tertidur dalam folder lupa nak entri. Puding ini sue buat ketika masih di Malaysia hari tu. Teringin sangat nak makan kita gagahi juga buatkan untuk melepas kempunan hihihi.
Resepi yang mudah dan dijamin sedap sekali manakala warnanya pula sue suka-suka buat layer putih dan kuning. Terpulanglah pada citarasa sendiri ye nak buat cara mana.. Jom..


PUDING OREO KASTAD
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
15g agar-agar serbuk
200g gula pasir - kalau manis kurangkan 
750ml air 

(B)
1/2 tin susu cair @ 200ml
3 biji telur

(C)
45g tepung kastad + 60g air - untuk membancuh sahaja

Sampingan
2 sdm milo + 1sdt coklat paste
Pewarna kuning sedikit
1 bungkus biskut oreo (Inti terpulang suka yang mana) - patah 2

Cara
*Sejukkan loyang 8 inci terlebih dahulu*
1) Masak bahan A sehingga gula hancur sepenuhnya, tutup api dan ketepikan seketika.
2) Kacau sebati bahan B dan masukkan bahan C. Tapiskan kemudian tuang kedalam bahan A yang telah di masak tadi dan panaskan semula diatas api sederhan. Kacau supaya ianya tidak hangus dan sehingga naik wap.Tutup api.
3) Bahagi kepada 2 atau 3 bahagia. 
4) Untuk lapis coklat ambil 2 cawan  adunan puding dan campur dengan milo dan coklat paste.
5) Adunan selebihnya dibahagi lagi untuk warna kuning dan warna asal.
6) Sediakan loyang 8 inci yang telah disejukkan dan tuang satu cawan adunan coklat dan biarkan sejuk/ mengeras seketika. (jangan terlalu keras nanti ianya terbuka bila dipotong. Cukup bila di sentuh permukaan inya tidak melekat di jari)
7) Carik sedikit dipermukaannya dengan garpu kemudian tuang adunan warna kuning 1 cawan juga dan susun oreo.
8) Ulang cara yang sama kecuali aduana coklat untuk lapis atas sekali.
9) Bila dan siap bolehlah disejukkan sepenuhnya dan baru dipotong.
10) Sedia untuk dihidang dan dinikmati untuk pencuci mulut di bulan puasa.


SELAMAT MENCUBA!

SALMON BAYAM DAN KENTANG GRATIN


Hari ini menu iftar kami simple saja tapi cukup kenyang dengan kombinasi kentang, ikan dan sayur. Walaupun simple tapi habis sekali hadap je lol.. Untuk budak-budak pasti mereka suka kerana rasanya sedap dan berkrim. Ianya amat sesuai untuk santapan siang ataupun malam.. memang berpuas hati!


SALMON BAYAM DAN KENTANG GRATIN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1/2 biji bawang besar - cincang halus
1 batang lobak merah - potong dadu
Cili beggala (terpulang nak guna warna apa) - potong dadu
1 batang saleri - hiris nipis
6 biji kentang - kupas dan potong bulat sederhana nipis.
Minyak zaitun secukupnya

(B)
500ml krim putar (dairy)
3 sdm sour cream (kalau tak ada abaikan)
1 ketul kiub sayur
Garam dan gula secukup rasa
1 sdt lada hitam yang di tumbuk kasar

(C)
300g ikan salmon - potong kiub
1 mangkuk daun bayam

(D)
Cheddar parut secukupnya
Daun bawang secukupnya - potong halus


Cara
*Panaskan oven pada 200 degree terlebih dahulu*
1) Panaskan minyak zaitun dan tumis bahan A sehingga perang.
2) Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati di ikuti bahan C sehingga mendidih sekejap dan tutup api.
3) Masukkan kedalam bekas tahan panas (caserole) dan tabur bahan D.
4) Bakar selama 20-25 sehingga perang diatas permukaan gratin dan keluarkan dari oven. Sedia untuk disajikan.


SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Jun 07, 2016

PUDING KENTANG YANG SEDAP!


SELAMAT BERBUKA PUASA..
Alhamdulillah selesai sudah ibadah puasa kita untuk hari kedua. Seperti biasa sue buat simple dessert untuk berbuka dan puding yang menjadi kegemaraan suami sue. Rasa yang lemak dan manis secukupnya lebih lagi makan sejuk-sejuk.. hmmm sedap!
Resepi yang mudah dan senang untuk dibuat. Jom...


PUDING KENTANG SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 paket agar-agar (13g)
11/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan - simpul
5 cawan air

(B)
4 biji kentang - kupas kulit dan rebus empuk kemudian toskan
400ml santan (jangan terlalu pekat)
11/2 cawan susu cair
3 biji telur
2 sdt esen vanilla
3 sdm susu manis
Pewarna hijau secukupnya
4 biji kentang (saiz sederhana) - kupas dan rebus hingga lembut

Cara
1) Didihkan bahan A sehingga gula hancur sepenuhnya dan ketepikan seketika.
2) Kisar halus bahan B dan tapis kemudian tuang kedalam bahan A tadi.
3) Masak dan kacau atas api dengan api sederhana sehinga mendidih.
4) Tuangkan kedalam acuan dan sejukkan sepenuhnya barulah dipotong dan sedia untuk dimakan. 

SELAMAT MENCUBA!

MURTABAK SARDIN CHEESE YANG SUPERB SEDAP!


BERTEMU KEMBALI.. 
Semalam kami berbuka la kadar je dengan murtabak sardin. Alhamdulillah kejadian yang cantik dan kulit tak pecah bila di tarik. Sue menggunakan roti canai dan campur cheddar dan mozzarella.. Wallah sedap sangat dengan jeruk bawang. 
Seorang sebiji fikirkan dan cukup tapi anggapan ku salah belaka hihihi.. terhenti seketika kita tebar canai lagi untuk second round. Suami sue suka dan dia cakap next week buat lagi k huhu.. Insyallah kalau tiada arah melintang. Untuk resepi roti canai  DISINI  yang dah sedia ada.
 Untuk resepi murtabak ini sue cuma suku sahaja bahan roti canai memandangkan buat hanya untuk makan berdua dan malas nak buat roti canai frozen. Sekadar untuk murtabak sahaja dan dapat dalam 4 biji doh. Manakala untuk inti sardin pula jom kita kongsi ye..



MURTABAK SARDIN CHEESE
Resepi: Sue Norrman

Bahan inti sardin
1 tin sardin - Ambil isi sahaja dan hancurkan menggunakan garpu (terpulang nak guna brand apa tapi kalau nak sedap guna yeo's)
Sedikit garam dan gula
Sedikit lada hitam
Serbuk paprika atau cili 
1 sdt jus lemon atau limau kasturi
Daun sup sedikit - potong halus

Sampingan
Cheddar parut
Mozzarella
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris nipis*
Telur bergantung pada berapa banyak kita buat (1 murtabak 1 telur)

Cara
1) Satukan bahan inti dan ketepikan.
2) Panaskan non-stik pan dengan api kecil terlebih dahulu sementara kita tebar  canai ye.
3) Sediakan pinggan kecil dan letak doh diatasnya. Kemudian bolehlah tarik perlahan-lahan doh dan pastikan doh jangan kering dan sentiasa letak minyak supaya tidak pecah sehingga kelihatan nipis. (Kegunaan pinggan di bawahnya untuk memudahkan kita mengangkat bila dan di letak inti dan doh tidak pecah)
4) Bila dan cukup dan puas hati sessi menarik, masukkan telur yang telah dipukul hancur sahaja diikuti inti dan bahan sampingan di atas pinggan yang dah sedia ada di bawah doh tadi. Lipat dan ketepikan seketika.
5) Letak sedit minyak kedalm pan yang telah dipanas tadi dan bolehlah letak murtabak yang telah sedia dan masak sehingga keperangan.
6) Biarkan sehingga perang baru balikkan sebelah dan masak secukupnya.
7) Ulang proses yang sama sehingga habis dan sedap dimakan ketika masih panas beserta dengan bawang jeruk.


Bawang Jeruk 
2 biji bawang besar - belah 2 dan hiris nipis*
Gula dan garam secukup rasa
Cuka dan air secukupnya.
Pewarna merah sedikit

Cara
1) Satukan bahan kecuali bawang* dan rasakan secukupnya (masam dan manis)
2) Kemudian masukkan bawang dan gaul sebati. Masukkan kedalam bekas dan sejukkan ke dalam petiais sebelum dimakan.

P/S: Seeloknya buat bawang jeruk terlebih dahulu supaya ianya meresap dan sedap!

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



MOIST BUTTER CAKE


ASSALAMUALAIKUM ..
Dan salam Ramadhan Kareem untuk semua! Tak terasa hari ini dah masuk hari kedua kita berpuasa. Semoga amalan dan pusa kita diterima disisinya.
Juga Alhamdulillah sudah seminggu sue balik Sweden tapi memandangkan keadaan masih tak berapa sihat dengan pertukaran masa dan panas di sini memang terik. Seperti tahun sebelum ini kami berpuasa dalam 19 jam dan waktu Isyak pula hampir tengah malam. 
Kek butter ni sue buat sehari sebelum puasa dan menjadi makan sahur kami berdua. Dah kenyang makan malam tak larat dah nak makan yang heavy. Hanya segelas teh panas, kurma dan kek.
Resepi sue olah sendiri memandangkan buku resepi tertinggal di rumah mak di kuching tapi hasilnya tetap moist...


MOIST BUTTER CAKE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
250g mentega
200g gula kaster

(B)
5 biji telur gred B
1/2 sdt butter oil

(C)
250g tepung kek (kalau guna tepung gandum ayak 2 kali terlebih dahulu)
1 sdt serbuk penaik

(D)
100ml susu cair

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degree terlebih dahulu*
1) Pukul bahan A sehingga sebati anggaran dalam 5-7 minit. (Jangan sampai kembang ye!)
2) Kemudian masukkan bahan B satu persatu dan kuar dengan senduk katu sahaja sehingga sebati.
3) Diikuti bahan C sedikit-sedikit sehingga habis dan akhir sekali masukkan bahan D. kacau sebati dan masukkan kedalam loyang 8 inci yang telah di sapu mentega dan dilapik kertas minyak.
4) Bakar selama 40 minit sehingga masak. Bergantung pada oven masing-masing.
5) Bila dan masak keluarkan dari oven dan terus terbalik loyang atas radai kek supaya kek tidak terturun.

P/S: kalau menggunakan silikon tak payah di sapu mentega. Terus masukkan sahaja ke dalam mould dan lapik bawahnya dengan loyang dan bakar.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Mei 12, 2016

SERIMUKA NYONYA YANG ENAK



SELAMAT PAGI..
Lama rasanya tak buat kuih serimuka dan teringin pula nak makan. So semalam sue buat serimuka nyonya yang pernah sue makan satu ketika dulu. Rasanya seakan sama cuma kelihatan tak berapa cantik bila dipotong oleh kerana sue menggunakan pisau biasa untuk memotong. Seeloknya guna pisau plastik supaya ianya tidak melekat tapi rasanya memang enak. Resepi sue olah sendiri dan serika untuk diatas pulut memang lemak dan cukup rasanya. Kalau untuk makan sendiri ok lah tapi kalau nak jual mungkin besar sedikit modalnya tapi kalau nak yang terbaik untuk kepuasan pembeli harus jangan lokek bahan-bahan. 
Ok.. jom tengok resepi..


SERIMUKA NYONYA YANG ENAK
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Untuk pulut (bawah)
 Acuan 8 inci

3 cawan beras pulut - cuci bersih dan rendam 2 jam. Toskan.
225ml santan cair
1 sdt gula
1/2 - 1 sdt garam halus - rasa terlebih dahulu takut masin
1-2 daun pandan - simpul untuk mengukus pulut.
Minyak sedikit untuk di sapu pada acuan 
Plastik untuk melapik supaya senang di angkat keluar

Cara
*Panaskan kukusan terlebih dahulu*
1) Beras pulut yang sudah di rendam tadi di rendam lagi kedalam santan cair bersama garam dan gula selama 20 minit.
2) Kemudian tapis dan asingkan. Letak beras pulut kedalam acuan yang telah di sapu minyak dan di lapik dengan plastik (atas plastik sapu lagi sedikit minyak) beserta daun pandan.
3) Kukus selama 30 minit sehingga masak.
4) Sementara menunggu pulut pulut masak bolehlah membancuh adunan atas.
5) Setelah pulut masak keluarkan acuan dari pengukus, alih daun pandan dan tuang santan cair yang di tapis tadi dan gaul sebati. Kemudian tekan pulut sehingga padat dan carik sedikit di permukaan atasnya dan tuang adunan serikaya tadi.
6) Kukus lagi selama 30-35 minit sehingga lapisan atas masak sepenuhnya.
(Tutup tudung pengukus dengan kain atau permukaan pengukus tutup dengan surat khabar)
7) Sejukkan sepenuhnya baru di potong.


Lapisan atas (serikaya)
 Bahan-bahan
3 biji telur gred B
1 cawan gula pasir
225ml santan pekat 
225ml jus pandan (10 helai daun pandan + 225ml air - kisar halus dan tapis)
8 sdm susu pekat manis
1 sdt esen vanilla 
2 sdm tepung gandum
5 sdm tepung ubi
2 sdm tepung beras
Sedikit pewarna hijau + sedikit pewarna merah untuk mendapakan warnanya cantik.

Cara
1) Satukan telur dan gula terlebih dahulu sehingga gula hancur dan masuk bahan selebihnya. 
2) Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk dan masak di atas api sebentar mengguankan keaedah double boiler.
3) Kacau sehingga wap naik dan jangan sampai terlalu pekat. Cukup sekadar wap naik dan tuang keatas pulut tadi.
4) Bolehlah dikukus lagi sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA!


Mei 10, 2016

PUDING KASTAD DURIAN


ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi.. lama tak update resepi memandangkan banyak urusan yang harus diselesaikan. Resepi KIV yang dah lama dalam folder cuma masa tidak mengizinkan.
 Puding yang sangat cun di makan ketika musim panas begini lebih lagi kalau makan sejuk2 segar je rasa di tekak. 
Puding yang simple ala triple puding gitu tapi sue olah mengikut citarasa sendiri. Puding kastad dan penambah durian menjadikan ianya lemak durian yang enak. 


PUDING KASTAD DURIAN
Resepi: Sue Norrman


Untuk lapisan bawah (kek)
1 biji chiffon kek pandan - terpulang nak guna chiffon perisa lain pun ok tapi kalau pandan rasanya lagi sedap.
 (Sue beli yang dah siap di bakery)


Cara
Potong kek mengikut ketebal yang disukai dan susun dalam bekas kaca bujur atau segiempat dan ketepikan.


Lapisan tengah (kastad)
Bahan
(A)
13g agar-agar tali
875ml air sejuk biasa
200g gula kastor/ kasar

(B)
2 sdm susu pekat manis
250ml susu segar
1 sdm whipping krim
2 biji telur gred c 
2-3 sdm puri durian
50g tepung kastad + sedikit air dan bancuh terlebih dahulu
15g serbuk santan

 Cara
1) Masak bahan A sehingga agar-agar dan gula hancur terlebih dahulu.
2) Sementara menunggu agar-agar mendidih dan hancur sepenuhnya satukan bahan B sehingga sebati dan tapis.
3) Setelah bahan A mendidih dan kecilkan api. Masuk bahan B tadi dan kacau sehingga sebati dan meletup kecil. Pastikan ianya sentiasa di kacau supaya tidak hangus di bawahnya.
4) Tutup api dan tuang atas kek yang telah di susun tadi. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan kemudian masukan kedalam peti sejuk seketika anggaran dalam 20-30 minit.
5) Bolehlah menyediakan bahan untuk atas kastad.


Lapisan atas (agar-agar)
Bahan
2 kotak instant jelly perisa ros
1 tin koktail - tapis dan asingkan buah dan airnya.
Gula sedikit jika kurang manis.

Cara
1) Masak instant jelly bersama air jus koktail dan gula. Caranya ikut arahan dibelakang kotak jelly yang sedia ada.
2) Bila dan masak dan biarkan suam seketika.
3) Keluarkan kastad yang telah di sejuk tadi dan carikan sedikit dipermukaannya supaya agar-agar dapat melekat dan tuang agar-agar tadi secara perlahan dari sisi sehngga habis.
4) Tabur buah koktail dan biarkan suam seketika kemudian bolehlah di masuk lagi ke dalam peti sejuk sehingga sejuk sepenuhnya sebelum di potong.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...