Mei 10, 2016

PUDING KASTAD DURIAN


ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi.. lama tak update resepi memandangkan banyak urusan yang harus diselesaikan. Resepi KIV yang dah lama dalam folder cuma masa tidak mengizinkan.
 Puding yang sangat cun di makan ketika musim panas begini lebih lagi kalau makan sejuk2 segar je rasa di tekak. 
Puding yang simple ala triple puding gitu tapi sue olah mengikut citarasa sendiri. Puding kastad dan penambah durian menjadikan ianya lemak durian yang enak. 


PUDING KASTAD DURIAN
Resepi: Sue Norrman


Untuk lapisan bawah (kek)
1 biji chiffon kek pandan - terpulang nak guna chiffon perisa lain pun ok tapi kalau pandan rasanya lagi sedap.
 (Sue beli yang dah siap di bakery)


Cara
Potong kek mengikut ketebal yang disukai dan susun dalam bekas kaca bujur atau segiempat dan ketepikan.


Lapisan tengah (kastad)
Bahan
(A)
13g agar-agar tali
875ml air sejuk biasa
200g gula kastor/ kasar

(B)
2 sdm susu pekat manis
250ml susu segar
1 sdm whipping krim
2 biji telur gred c 
2-3 sdm puri durian
50g tepung kastad + sedikit air dan bancuh terlebih dahulu
15g serbuk santan

 Cara
1) Masak bahan A sehingga agar-agar dan gula hancur terlebih dahulu.
2) Sementara menunggu agar-agar mendidih dan hancur sepenuhnya satukan bahan B sehingga sebati dan tapis.
3) Setelah bahan A mendidih dan kecilkan api. Masuk bahan B tadi dan kacau sehingga sebati dan meletup kecil. Pastikan ianya sentiasa di kacau supaya tidak hangus di bawahnya.
4) Tutup api dan tuang atas kek yang telah di susun tadi. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan kemudian masukan kedalam peti sejuk seketika anggaran dalam 20-30 minit.
5) Bolehlah menyediakan bahan untuk atas kastad.


Lapisan atas (agar-agar)
Bahan
2 kotak instant jelly perisa ros
1 tin koktail - tapis dan asingkan buah dan airnya.
Gula sedikit jika kurang manis.

Cara
1) Masak instant jelly bersama air jus koktail dan gula. Caranya ikut arahan dibelakang kotak jelly yang sedia ada.
2) Bila dan masak dan biarkan suam seketika.
3) Keluarkan kastad yang telah di sejuk tadi dan carikan sedikit dipermukaannya supaya agar-agar dapat melekat dan tuang agar-agar tadi secara perlahan dari sisi sehngga habis.
4) Tabur buah koktail dan biarkan suam seketika kemudian bolehlah di masuk lagi ke dalam peti sejuk sehingga sejuk sepenuhnya sebelum di potong.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...