Januari 02, 2019

CREME BRULEE ... enak sekali !!




ASSALAMUALAIKUM!

Selamat petang semua.. apa khabar?

Semoga semua ceria dan seperti biasa rutin persekolahan sudah bermula sudah pasti semua nya sibuk kan?
Kami di sini cuti sekolah lama lagi di mana cuti panjang untuk sekolah adalah pada summer nanti. Sekarang cuma cuti christmas dan tahun baru sahaja.

Seperti biasa kalau tahun baru di sini memang meriah dan salah satu menjadi sambutan tradisi dan supermarket semua tutup setengah hari sahaja. Dan En pun dah mula kerja setelah cuti panjang balik dari out statian disember lepas. Insyallah kalau tak ada arah melintang EN akan ke Detroit lagi pada hari isnin depan. Tinggal lah SN sendirian lagi hihi..

OK!! CREME BRULEE dessert untuk tahun baru kita semalam dan ianya sangat sempoi dan enak sekali. Pasti tahu kan keenakan dessert yang satu ni. memang tak pernah jemu makan walaupun 2 bekas rasa nak lagi lebih lagi kalau sejuk sejuk hmmm Enjoy!!

Kali ni SN buat kurang manis di sebabkan SN dalam fasa diet dek kerana ingin nak makan terpaksa cheat juga hahahaa.. Alhamdulillah tak muak sebab tak manis kan. Untuk resepi yang sedia ada boleh tengok DISINI cuma SN olah lagi untuk jadi lebih pekat. 

Jom tengok resepi!!



CREME BRULEE
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
A.
8 biji kuning telur
4 sdm gula kastor/ pasir

B.
800ml whipping cream
1 batang vanilla pod - belah dan kikis biji, masukan kedalam krim beserta kulitnya sekali.

*kalau tak ada boleh guna esen vanilla 1 sudu teh*

C.
Raw sugar/ brown guls halus/ gula kastor untuk taburan atas/ burn


Cara:

1. Preheat oven 150 degree api atas bawah.

2. Kacau sebati bahan A sehingga gula hancur sahaja. Ketepikan.

3. Masak bahan B menggunakan api kecil sehingga mendidih sekejap dan terus padamkan api dan alih keluar vanilla pod.

4. Ambil sedikit krim yang telah di masak tadi masukan ke dalam adunan telur dan kacau sebati. Ambil lagi dalam 2 senduk dan kacau rata kemudian tuangkan perlahan lahan ke dalam krim dan sambil di kacau sehingga sebati.

5. Buang buih di atas krim dan rehatakan sehingga pekat seketika selama 5 minit.

6. Tuang ke dalam ramekin terpulang pada saiz yang di suka yang telah di susun di dalam dulang.

7. Masukan ke dalam oven dan tuang air panas ke dalam dulang dan bakar selama 30-35 minit.

8. Keluarkan dan sejukan sepenuhnya. Tabur gula dan guna orch untuk membuat caramel.




SELAMAT MENCUBA!

Soft Peach Pie.. sekali rasa pasti nak lagi!





ASSALAMUALAIKUM!

Selamat Tahun Baru 2019 buat semua followers SemanisKasturi blog yang di sayangi. Semoga di tahun yang baru ini kita semua di limpahai rezeki dan kesihatan yang sihat hendaknya.

Alhamdulillah... hari ini SN berkesempatan untuk berbicara seketika sempena menyambut tahun baru walaupun keadaan tidak berapa sihat. Seminggu dah berlalu tapi sisa kesakitan masih terasa. Gastrik datang kembali tapi kali ini terasa amat sakit. 3 hari duduk di rumah sahaja makan pun tidak cuma dapat minum air sahaja. Episod pedih dan memulas bermula 4 hari lepas syukur semalam dah reda tapi masih berhati hati nak makan. Masak pun tidak syukur EN jenis yang tidak banyak ragam dan dapat masak sendiri.

Semoga SN terus di beri kekuatan dan bertambah rajin untuk menulis. Ini merupakan resepi tahun baru dan KIV resepi masih menunggu lagi.

Soft Peach Pie!! pernah cuba atau rasa tak?? Rugi tau kalau tak cuba. Tersangat sedap dengan gandingan vanilla sos walla enak sekali. Kalau nak lagi sedap guna fresh peach. 
Vanilla sos pula SN beli yang dah siap rasanya lagi sedap dan memudahkan kerja hihi..



SOFT PEACH PIE
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
 
5 biji buah peach - potong memanjang
4 sdm gula pasir - untuk tabur atas buah

*kalau menggunakan buah dalam tin, cuci terlebih dahulu dan skip gula sebab ianya sudah manis* 

A.
130g butter atau marjerin
120g gula kastor

B. (Ayak)
130g tepung gandum
1/2 sdt serbuk penaik
1 sdt gula vanilla/ 1/2 sdt esen vanilla
1/4 sdt garam 

C.
1 biji telur gred A atau B


Cara:

1. Preheat oven pada suhu 170 degree apai atas bawah.

2. Masukan buah peach ke dalam pai plate dan tabur gula. Ketepikan seketika.

3. Pukul bahan A sehingga putih dan berkrim. kemudian masukan bahan B.

4. Pukul lagi sehingga sebati dan masukan bahan C. Pukul lagi sehingga adunan rata.

5. Tuangkan ke dalam pai plate tadi dan rata kan. Bakar selama 30-45 min sehingga masak dan keperangan.

6. Sedia untuk di nikmati sama ada ketika masih suam atau biarkan sejuk seketika.



 SELAMAT MENCUBA!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...