Disember 29, 2015

SPICED FIG CHUTNEY


Assalammualaikum... baru berkesempatan entri pagi ni. Cuaca sekarang teramat sejuk dan nak buat kerja pun malas. Kalau boleh memang nak tidur dan relax tapi banyak lagi kotak2 yang menunggu.
Chutney ni sue buat christmas eve lepas bila teringin nak makan dengan roti untuk sarapan. Tiap pagi sue makan ni dan buat ratah gitu je pun sedap. Rasanya tak terlalu manis dan ada rasa masam lemon dan oren. Sedap tau!

SPICED FIG CHUTNEY
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500g buah fig/ buah tin kering - rendam dalam 4 jam biar lembut dan potong sedang (buang tangkai yang keras/ jambol)
3 - 4 biji buah oren sunkist - potong dadu kecil
1/2 biji lemon - potong dadu
400 ml air
2 batang kulit kayu manis - saiz kecil

(B)
900g gula kaster (kalau guna gula pasir boleh kurangkan)

(C)
150g kacang walnut - cincang
1/2 - 1 sdm citrid asid (kalau tak ada abaikan)

Cara
1) Rebus bahan A dalam 20-30 minit sehingga kulit lemon dan sunkist lembut. Kalau nak cepat boleh guna cara steam pressure.
2) Bila dah lembut masukan bahan B dan kacau sehingga gula larut dan sebati. Biarkan masak menggunakan api kecil sehingga pekat. Pastikan ianya tidak hangus.
3) Akhir sekali masukan bahan C dan kacau sebati dalam 5- 10 minit dan tutup api. Biarkan sejuk sepenuhnya dan boleh lah di masukan kedalam botol.

Pesanan:-
Untuk citrid asid boleh beli di kedai jula barang2 kek. 


SELAMAT MENCUBA!


 KRAM




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...