Jun 30, 2017

Laksa Penang Tersangat Sedap


Selamat petang!!

SN kembali lagi selepas usai sarapan. Alhamdulillah craving satisfied setelah lama tak makan laksa. Sebenarnya tak lama mana pun rasanya 2 bulan kot tapi anak tekak memang nak makan laksa penang juga. Walaupun serba kekurangan bahan untuk membuat laksa yang menetapi citarasa tapi ianya bukan penghalang. Bunga kantan, pitis, asam gelugor, kiub bilis SN bawa dari Malaysia tempoh hari. Ikan kembung pula memang tak ada jual di sini ada pun hanya yang frozen dari Thailand.

Laksa Penang atau assam laksa mana mana pun ok merupakan laksa yang paling SN suka berbanding laksa yang lain. So SN masak mengikut anak tekak sendiri. Sepanjang 5 bulan berada di kuching tiap bulan SN akan buat dan lebih kuah SN frozen untuk makan kemudian. Terutama anak sedara SN yang suka sangat makan laksa ni. Kalau sebut pasal laksa memang dia tak akan makan nasi. 3-4 kali sehari pun dia boleh makan. Kalau dah lama dia tak makan mesti dia akan tanya SN kenapa tak buat kuah laksa lagi. Itulah kalau dah minat memang tak bosan makan lebih lagi kalau pedas dan masam.. hmmmm.. Sedap!!

SN nak cerita pasal ikan pula, di sebabkan tak ada ikan kembung so SN guna ikan sardin yang besar atau kami di sini panggil mackerel. Semalam SN beli yang fresh di supermarket memandangkan tempat yang SN selalu beli tu tutup. Ya Allah.. terkejut dengan harganya 139kr = RM70 sekilo berbanding dengan tempat yang SN selalu beli 70kr = RM35 sekilo. Di sebabkan nak makan SN ambil 2 ekor total 100.39kr = RM50 tak sampai 1 kg lagi. Tak apa lah nak baut macam mana memang dah sedia maklum barangan di sini semua mahal dan gst 12 - 25% bergantung pada barangan. Selebihnya SN campur Makerel dalam tin ayambrand dari Malaysia. Alhamdulillah.. Kuah yang menepati citarasa dan pekat seperti yang SN selalu buat. Resepi SN ambil dari dapur CHE MAT dan gerenti sedap!


LAKSA PENANG
By: Sue Norrman


Bahan bahan
500 g ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan - SN guna ikan mackerel
3 camca makan petis*
3 camca besar air*(*dibancuh rata)
2 liter air
4 - 5 keping asam gelugor
15 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan (mat guna 2)
2 camca besar gula
Garam secukup rasa
150 g bawang merah *
1 ulas bawang putih*
2 cm belacan*
15 tangkai cili kering, direndam*
3 batang serai, dihiris*
1 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)

Bahan Lain
Mee laksa
Bwang besar, hiris halus
Daun pudina, hiris
Nenas, dihiris
Timun, dihiris
Hirisan cili merah
Belahan limau kasturi
Taugeh
Telur rebus dibelah 2

Cara
  1. Rebus ikan dengan asam gelugor hingga masak. Asingkan tuang dan isi, tumbuk isi ikan hingga hancur dan masukkan kembali dalam air rebusan. Kisar halus tulang ikan, tapis dan masukkan dalam air rebusan ikan tadi.
  2. Bubuh bahan2 kisar halus, daun kesum, bunga kantan, petis, gula pasir dan garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga kuah agak pekat.
  3. Isikan laksa dalam mangkuk sesuai, susun bahan2 lain dan tuangkan kuah panas tadi, perah jus limau kasturi sebelum dimakan...Sedappppppp!!!!!!!!
SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Hokkaido Chiffon Cupcakes Sedap dan Mudah


Salam 6 Syawal!!

Assalamualaikum... Selamat pagi semua sahabat SN, apa khabar? Hari ni SN entri awal sebabnya  semua urusan sudah selesai dan time relax seawal pagi. Hari ni cuaca mendung selepas hujan semalanan dengan suhu 15 celcius. Kalau dah cuaca sejuk dan mendung begini memang boring lah jawabnya sebab nak duduk luar pun sejuk gilerr lebih lagi berangin. 

Hari ni SN sendiri lagi.. EN terbang ke Houston dan balik pada hari ahad Insyallah. Baru seminggu balik dah terbang lagi. Begitulah rutin EN. Juga berita gembira yang SN nak kongsikan.. yelah gembira dan terharu buat SN yang merantau. Semalam SN dapat kiriman kad raya dari geng blogger nun jauh di Malaysia. Menanggis bila dapat kad raya dan tak tahu macamana nak puitis rasa tu. Terima kasih pada yang sudi mengirim..

So.. bila dah dapat kad raya dengan senyum melebar kita buat cupcakes la pula. Lagipun EN nak makan dessert katanya. Alhamdulillah kejadian chiffon yang sangat memuas hati dan sedap. Resepi SN ambil dari dapur NASI LEMAK LOVER.
Memang best resepi ni dan mudah sekali nak membuatnya. Dengan krim kastad sejuk walla.. 3 biji tak terasa makannya. Walaupun hokkaido cupcakes ni dah lama tapi ianya tetap menang di hati SN. Rasanya yang cukup untuk di nikmati.. Jom!!


HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
By: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
3 kuning telur
20g gula kaster/ halus
35g minyak jagung
60g susu segar
70g tepung kek/ gandum - ayak halus

(B)
3 putih telur
25g gula kaster/ halus


Cara
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 celcius dan letak rack di tengah tengah.
  2. Sediakan dulang dan susun papercup dalam 9 biji.
  3. Bahan A - Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk sehingga bertukar warna (pucat) jangan kembang.
  4. Masukan minyak dan susu - kacau rata.
  5. Diikuti tepung dan sebatikan. Ketepikan seketika.
  6. Bahan B - Pukul putih telur sehingga berbuih dan masukan gula sedikit sedkit (anggaran 3 kali) dan pukul menggunakan high speed sehingga soft peak.
  7. Ambil 1/3 putih telur tadi dan masukan kedalam adunan A dan kaup balik. Ambil lagi putih telur dan kaup balik sehingga habis dan rata. jangan kacau terlalu lama cukup kaup balik dan rata sahaja.
  8. Kaup adunan kedaalam papercup  sehingga 3/4 paras dan bakar selama 20-25 minit. Bergantung pada oven masing masing.
  9. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sepenuhnya dan boleh di paip filling dan ayak sedikit gula aising pada permukaan cupcakes.
  10. Sedia untuk di nikmati dan enak untuk di jadikan dessert.

Custard Filling
60g whipping cream dairy
10g gula aising
1 tsp instant custard powder

Cara
  • Pukul krim dan gula sehingga pekat.
  • Kemudian masukkan instant custard dan kacau menggunakan spatula sehingga sebati.
  • sedia untuk di gunakan.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM

Kad Raya Dari Malaysia


Assalamualaikum!!

Syukur Alhamdulillah... Semalam merupakan hari yang amat terharu buat SN. Kedatangan kad hari raya dari geng blogger dari Malaysia. Jauh tu.. apa korang rasa kalau dapat kad raya macam yang SN dapat gini? Semestinya menanggis weii.

Ketika SN jemur baju di halaman belakang, EN balik kerja tengahari bawa kad terus bagi dan cakap "speciellt till dig" bermaksud special for you. Bila tengok setem dari Malaysia ya Allah.. kegembiraan tu nampak dengan linangan airmata. Terharu, hiba, gembira semua dapat di rasakan. Mungkin yang duduk jauh dan menjadi anak rantau tahu perasaan bila dapat sesuatu dari tanahair.
Apa pun terima kasih kerana sudi menjadi sahabat, geng blogger dan penghibur hati walaupun hanya dengan sekeping kad sebagai pengganti diri.

Jutaan terima kasih buat adinda  KAKLONG CHAN atas kiriman kad raya. Walaupun mengambil masa 2 minggu untuk sampai tapi SN amat berbesar hati. Yang pasti tarikh cop kat setem pada 16.06.2017 dan selamat sampai tanpa sebarang kerosakan. Thank again ya KakLong Chan. Semoga ukhwah kita berpanjangan dan Selamat hari Raya buat KakLong Chan sekeluarga dari kami di bumi sweden.

I LOVE MALAYSIA..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...