Jun 30, 2016

BISKUT KELAPA BADAM


Sekarang semua tengah demam biskut untuk menyambut lebaran akan datang tidak lama lagi. Kita di perantaun ini pun tidak ketinggalan walaupun beraya ala kadar sahaja. Menjadi satu tradisi untuk orang kita di Malaysia kalau hari raya biskut dan kek itu satu kemestian. Begitu juga di Sarawak tanah kelahiran sue kalau hari rayatidak sah kalau meja tidak penuh dengan kek lapis sarawak.

Lama juga rasanya sue tak buat kek lapis sarawak memangdangkan ianya lama kena beradap depan oven lagipun nak buat kami cuma berdua tak ada orang nak makan selebihnya. Nanti simpan lama dalam freezer raya memang dah tak sedap lagi. Tapi sue lebih suka kek lapis kalau di kukus. Kami orang sarawak memang tak asing lagi dengan pelbagai jenis kek lapis tak kira kek bakar atau di kukus. Sue lebih suka kek orang lama ianya sedap dah moist.

Banyak juga resepi yang sue ambik dari buku resepi koleksi mak  ketika dia masih aktif berkumpulan wanita 40 tahun dahulu. Resepi itulah menjadi rezeki sampingan sue tiap kali hari raya untuk mengambil tempahan. Dan ini salah satu biskut kegemaran sue bertahun lamanya. Lebih kurang dalam 20 tahun usia biskut yang sue olah sendiri. Alhamdulillah ianya rangup dan rasa sangat sedap..


BISKUT KELAPA BADAM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
125g mentega
90g gula kaster

(B)
1 kuning telur gred A
1/2 sdt esen vanilla

(C)
30g kelapa kering
40g serbuk badam
1 sdm tepung susu
1 sdm nestum (tak payah dikisar)

(D)
150g tepung biskut/ gandum
25g tepung jagung
25g tepung kastad

Sapuan
1 kuning telur + pewarna kuning sedikit
Sedikit serbuk roti untuk taburan atas biskut


Cara
1) Pukul bahan A sehingga putih. Jangan sampai kembang ye nanti biskut merekah.
2) kemudian masukkan bahan B dan pukul sebati.
3) Guna spatula, masukkan bahan C kacau sehingga rata dan sebati.
4) Akhir sekali masukkan bahan D sedikit -sedikit sehingga habis dan uli guna tangan sehingga menjadi doh dan tyidak melekat di tangan.
5) Rehatkan doh dalam 5 minit dan boleh lah di giling dan di terap dengan acuan yang di sukai.
6) Sapuan kuning telur dan tabur ssedikit serbuk roti di atasnya.
7) Bakar pada suhu 160-170 bergantung pada oven masing-masing sehingga keperangan.


SELAMAT MENCUBA!

MELT-IN-MOUTH GERMAN COOKIES


ASSALAMUALAIKUM....
Ramadhan hampir meninggalkan kita semua. Semoga amalan kita di bulan yang mulia ini memdapat barakah dari nya.
Raya tahun ini terasa sunyi sangat bagi sue mana tidak nya suami sue ada urusan kerja di Columbia dan balik pada 10hb Julai nanti. Sue akan buat open house selepas suami sue balik nanti tapi biskut sue tetap buat juga dalam kuantiti sikit untk sehari je. Biskut kita tahun ini sempoi dan mudah aja. malas nak buat sakan nanti berlebihan tak ada orang nak makan dan sue akan balik ke malaysia lagi pada awal ogos nanati Insyallah...
Ternyata biskut yang satu ini memang melt in mouth dan sedap sekali. Selagi masih berada di depan mata selagi itu masih mengunyah. Resepi cookies ini sue cedok dari dapur Kak Ita Masam Manis DISINI. 
Jom...


MELT-IN-MOUTH GERMAN COOKIES
By: Sue Norrman

Bahan-bahan
125 gm butter, dilembutkan pada suhu bilik
40 gm gula icing, diayak
1 teaspoon vanila paste , untuk biskut perisa vanilla
2 teaspoon serbuk koko, optional(ditambah jika ingin mendapatkan biskut perisa coklat)
125 gm potato starch
80 gm tepung kek/tepung gandum

CARA
Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dan gula icing hingga gebu dan ringan. Tambahkan asen vanilla dan gaul rata.
Ayak tepung kek dan juga potato starch ke dalam adunan. Gaul menggunakan spatula hingga mendapat doh yang lembut. Sekiranya doh terlalu lembik dan sukar dibentuk, balut dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk 10-15 minit(Naz simpan 20 minit).
Gentel doh menjadi bebola-bebola kecil dengan diameter lebih kurang 2cm dan susun di atas loyang pembakar yang telah dilapik dengan kertas pembakar. Tekan setiap bebola dengan garfu untuk mendapatkan corak(celup garfu ke dalam air selepas setiap kali penggunaan untuk mengelakkan doh melekat pada garfu).
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama15 minit di rak yang paling atas(tidak perlu membakar sehingga biskut bertukar warna menjadi warna perang).

SELAMAT MENCUBA!

KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...