Januari 09, 2018

OKONOMIYAKI - Japanese Pancake yang sangat sedap!



ASSALAMUALAIKUM!!

Haaaa tu dia. Kita ke japan pula  ye hahaha.. Berangan jap tapi nak samapi ke sana entah bilanya. Okonomiyaki!! nama nya enak di dengar dan sesedap resepi nya juga. makan ni pasti nak lagi dan kenyang nya mengalah makan nasi. rasanya sangat sedap dan EN pun suka. Japanese pancake tapi dengan taburan bonita flakes menjadikan ianya semakin enak. 

Ini merupakan kali pertama SN cuba buat dan memang tak rugi memcuba. Memandangkan bahan bahan semua masih ada memang tak melepaskan peluang. Pada yang nak mencuba resepi masakan jepun boleh cuci mata ke dapur Hana's Family memang tak mengecewakan. Semua masakan jepun hana nampak sedap. Thanks ye Hana SN panjangkan resepi nya dan semoga hana sentiasa di rahmati dan di beri kesihatan yang sihat.


OKONOMIYAKI
By: Sue Norrman
C&P Hana's Blog

Bahan-bahan :
1/2 biji bawang besar hiris  
1 biji telur
150g kobis potong halus (bukan cincang yer)
100g tepung gandum/tepung okonomiyaki
4-5 batang crabstick (boleh letak udang,sotong etc)
Segenggam udang kering putih/pink
150ml stok dashi (jika tiada guna air biasa,tambahkan sedikit garam/kiub ikan bilis)
Bahan taburan nori halus dan juga katsuoboshi (bonito flakes/ikan panggang sagat)
Sos okonomiyaki dan juga mayonis. Jika tiada sos okonomiyaki, boleh buat sendrik campuran kicap pekat, kicap cair/worcestershire sauce.tp rasa lari sket la..

 
Cara-cara: 
satukan semua bahan kecuali sos dan bahan tabur dan kacau sebati. Adunan bila dicampur jgn terlalu cair macam lempeng mesia yer.. lihat seperti gamba bawah.. begitu kejadiannyer seperti di restoran2 jepun.. boleh letak kepingan hirisan daging jika suka..

Panaskan sedikit minyak dalam kuali.. Masukkan bahan yang sudah di gaul. Biarkan masak lebih kurang 8-10min.. Guna api kecil takut hangus.. Kemudian terbalikkan..

bila dah masak, telangkupkan pinggan atas kuali dan terbalikkan.. sapu sos okonomiyaki.

picitkan pula sos mayonis, taburkan nori halus dan juga boneto flakes..

potong square dan bismillah..... jemput makan...


SELAMAT MENCUBA!

Bihun Goreng Udang Mudah dan sedap.



Assalamualikum!!

Apa khabar semua? Lama tak entri rindu pula rasanya... sebenarnya entri kali ini merupakan resepi lama yang menunggu untuk di update dan kini kita gagahi juga. memandangkan sekarang cuaca teramat sejuk walaupun tak ada snow lagi. Bila dah sejuk memang malas melanda hihihi...

Resepi mudah dan senang yang penting kena rajin baru dapat hasilnya kan. Bihun merupakan salah satu mi faveret  SN dan memang tak pernah jemu kalau masak bihun tapi kena ada halia sedikit baru rasa rencahnya Tak tahu lah pada orang lain tapi kalau selera SN gitu lah. So... jom tengok resepi.



BIHUN GORENG UDANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan bahan
(A)
1/2 paket bihun - rendam semalam  dan tos kan 
1 mangkuk udang yang sudah di bersihkan - nak lebih boleh tambah
1 mangkuk tauge
Daun sawi secukupnya

(B) Kisar
1 inci halia
4 ulas bawang putih  
5 biji bawang merah
1 biji bawang bombay
Cili kering secukupnya - ikut kepedasan sendiri

(C)
2 sdm sos tiram
1 sdm kicap cair
3 sdm kicap lemak masin
3 sdm kicap lemak manis
Sedikit serbuk perasa
Minyak untuk menumis


Cara
  1. Panaskan minyak secukupnya ke dalam kuali dan masukan bahan kisar (B).
  2. Tumis sehingga bawang kuning dan masak. Masukan udang dan tumis lagi sehingga udang bertukar warna dan masukan bahan C.
  3. Tumis dan kacau sebati. Kemudian masukan bihun yang telah di tos tadi.
  4. Goreng sehingga rata dan rasakan sekali lagi. Kalau kurang perasa boleh tambah.Akhir sekali masukan daun sawi dan tauge. Kacau rata dan tutup api.
  5. Sedia untuk di saji dan boleh tabur telur dada kalau suka.
SELAMAT MENCUBA!
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...