Hari ini menu iftar kami simple saja tapi cukup kenyang dengan kombinasi kentang, ikan dan sayur. Walaupun simple tapi habis sekali hadap je lol.. Untuk budak-budak pasti mereka suka kerana rasanya sedap dan berkrim. Ianya amat sesuai untuk santapan siang ataupun malam.. memang berpuas hati!
SALMON BAYAM DAN KENTANG GRATIN
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
1/2 biji bawang besar - cincang halus
1 batang lobak merah - potong dadu
Cili beggala (terpulang nak guna warna apa) - potong dadu
1 batang saleri - hiris nipis
6 biji kentang - kupas dan potong bulat sederhana nipis.
Minyak zaitun secukupnya
(B)
500ml krim putar (dairy)
3 sdm sour cream (kalau tak ada abaikan)
1 ketul kiub sayur
Garam dan gula secukup rasa
1 sdt lada hitam yang di tumbuk kasar
(C)
300g ikan salmon - potong kiub
1 mangkuk daun bayam
(D)
Cheddar parut secukupnya
Daun bawang secukupnya - potong halus
Cara
*Panaskan oven pada 200 degree terlebih dahulu*1) Panaskan minyak zaitun dan tumis bahan A sehingga perang.
2) Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati di ikuti bahan C sehingga mendidih sekejap dan tutup api.
3) Masukkan kedalam bekas tahan panas (caserole) dan tabur bahan D.
4) Bakar selama 20-25 sehingga perang diatas permukaan gratin dan keluarkan dari oven. Sedia untuk disajikan.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan