Oktober 03, 2019

Kerabu Epal Enak




ASSALAMUALAIKUM

Yaaaa.... suka tak? Semalam SN buat kerabu epal untuk di makan sama salmon gratin. Sedap weii sungguh tak percaya boleh cuba. Rasanya masam manis dengan kombinasi daun ketumbar dan pedasnya nikmat.

Untuk mendapatkan epal tak bertukar warna kena sebatikan dengan lime jus terlebih dahulu kalau tak memang akan bertukar warna. Dan.. kalau nak yang rangup kena cari epal yang rangup baru sedap. Tak kesah lah epal merah atau hijau tapi kalau nak campur lagi sedap.


Kerabu Epal
Resepi: Sue Norrman

Bahan bahan
A. 2 biji epal - buang biji, potong halus.
2 biji bawang merah - hiris halus
1/2 biji bawang bessr - hiris halus
5 biji cili padi - potong kasar
Sedikit udang kering - cincang kasar
Sedikit daun ketumbar - cincang
1/3 sdt sos ikan

B.
Lime jus (dari 1-2 biji lime)
*Bergantung pada saiz. Kalau besar guna sebiji*
Gula secukupnya
Garam sedikit


Cara:

1. Gaul epal bersama bahan B terlebih dahulu untuk mengelak epal menjadi bertukar warna selama 10 minit.

2. Kemudian satukan dengan bahan A dan gaul sebati.

3. Sejukan dalam petiais terlebih dahulu sebelum di makan untuk mendapat rasa yang sedap.


SELAMAT MENCUBA!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...